Kinas president Xi Jinpings svåger är kund hos Mossack Fonseca, vilket även den ökända giftmördaren Gu Kailai var. Foto: TT. Grafik: SVT.

Så sköter Mossack Fonseca dolda förmögenheter åt Kinas elit

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga och nära släktingar till minst åtta nuvarande och tidigare medlemmar av Kinas absoluta maktelit använder sig av brevlådeföretag för att dölja sina tillgångar från allmänheten. Det avslöjar läckta dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca. Byrån kopplas även in i affärerna kring den uppmärksamma giftmordsskandalen i det kinesiska toppskiktet 2012.

Gu Kailai och Bo Xilai var ett tag ett av de starkast lysande stjärnparen i Kina.

Hon, dotter till en general, jobbade sig upp från att vara slaktarassistent till att bli en av Kinas mest framgångsrika jurister.

Panama-dokumenten

Han, son till en av landets ledande politiker på 80-talet, ledde i flera år mångmiljonstaden Chongqing. 2011 var han på väg att bli en av världens mäktigaste män, tippad att bli invald i Kinas kommunistpartis högsta maktorgan: politbyråns stående kommitté.

Allt raserades 2012.

Te och råttgift i dödlig dos

I ett hotellrum i Chongqing, den 13 november 2011, stod Gu Kailai och blandade noga ut råttgift i te. Sakta droppade hon det i munnen på den sinneslöst berusade Neil Heywood. Hon väntade tills hon inte längre kunde känna Heywoods puls – och gick sedan till sitt eget rum och la sig.

Gu erkände så småningom mordet och dömdes 2012 till en villkorlig dödsdom för giftmordet, och i efterspelet dömdes hennes make Bo Xilai i sin tur till livstid för mutbrott och maktmissbruk.

Ville dölja hemlig skatteplanering

Nu framkommer nya uppgifter om motivet till Neil Heywoods förgiftning. Mordet hade varit kulmen på Gus ständigt pågående arbete för att hemlighålla sina och sin makes ekonomiska förehavanden utomlands, bland annat i skatteparadis.

Historien börjar 2001, i och med Gus införskaffande av en lyxvilla i Cannes på den franska Rivieran. Affären, på över tre miljoner amerikanska dollar, gjordes med pengar från Xu Ming, en kinesisk affärsman med nära band till Gu och hennes make Bo.

Pengaflöde genom flera länder

För att komma runt Kinas hårda regler kring kapitalförvaltning, genomförde Xu först ett köp av ett påhittat stålverk. Pengarna hamnade då hos Russell Properties S.A., ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna. Företaget ägdes, i hemlighet, till lika delar av Gu Kailai och fransmannen Patrick Henri Devillers.

Därifrån fördes pengar över till ytterligare ett företag, i Frankrike, som köpte fastigheten åt Gu. Kinesiskans namn hade då sedan länge försvunnit ur pappersarbetet.

Britten Heywood – en vit handske

På pappret fanns således inget som kunde binda Gu eller maken Bo till vare sig Russell Properties eller villan. Gu har i efterhand sagt att hon ville hemlighålla sitt ägande i både företaget och villan för att ”minimera” sin skatt och att dölja det faktum att hon hade tillgångar utomlands.

För att garantera sin anonymitet ännu ett lager, anlitade Gu britten Neil Heywood, en vän till familjen, som en så kallad ”vit handske” – en lukrativ uppgift som innebar att Heywood tog på sig rollen som officiell föreståndare för den franska villan, för att dölja den verkliga ägaren.

Mossack Fonseca tog över – missade Kinakopplingen

Det är 2011 som Mossack Fonseca kommer in i bilden. Advokatbyrån tog då över administrationen av Russell Properties, som ett av många brevlådeföretag som fördes över från en annan byrå. Företaget ägdes då 50/50 av två brevlådeföretag i ett annat skatteparadis, Jersey.

De två företagen ägdes i hemlighet av Gu respektive Devillers, men det fanns på pappret inga tydliga kopplingar till vare sig Kina eller Frankrike.

Utpressning besvarades med mord

Samma år upplevde Heywood att han inte fick skälig ersättning för sitt arbete som mellanhand åt Gu Kailai. Han ska då ha sökt upp Gus och Bo Xilais son och pressat honom på mer pengar. Han hotade annars att avslöja Gus ägande kring den franska villan.

Detta blev upprinnelsen till mordet på hotellet i Chongqing.

Fransmannen röjde anonymiteten

Drygt två veckor efter mordet rörde det på sig inom Russel Properties. Mossack Fonseca hjälpte till att föra över alla ägarandelar från de två företagen i Jersey, direkt till Patrick Henri Devillers. Devillers angav dessutom en av Gus adresser i dokumentationen för överföringen.

Det framkommer i de läckta dokumenten inte varför detta gjordes, men nu kladdades företaget med all tydlighet ner av både Gus och Devillers fingeravtryck.

Byrån blind för skandalen

I början av 2012 briserade skandalen kring Gu Kailai och Bo Xilai i medier över hela världen, i samband med mordrättegången mot Gu. Även Devillers förekom i rapporteringen, för sin koppling till kinesiskan.

Detta verkar dock inte ha uppmärksammats av Mossack Fonseca, enligt de interna dokumenten.

”Är ni samma person?”

Sommaren 2012 begärde skatteutredare på Brittiska Jungfruöarna uppgifter från Mossack Fonseca om vem som ägde företaget Russell Properties. Först då flaggade en av byråns anställda i ett internt mejl för att ägaren, Devillers, förekom i en pågående brottsutredning i Kina.

Byrån skickade då flera mejl direkt till Devillers, med länkar till medierapporteringen kring skandalen i Kina.

– Artiklarna nämner en person med ditt namn och nationalitet. Var god uppge för oss huruvida personen i fråga och du är samma person, skrev man bland annat.

Inget svar kom.

Klarade sig utan åtal

Mossack Fonseca svarade slutligen skatteutredarna att Russell Properties ägare gick vid namn Patrick Henri Devillers, men nämnde i sitt svar ingenting om den kinesiska utredningen.

Vittnesmål från Devillers användes i rättegångarna mot både Gu Kailai och Bo Xilai, men själv åtalades han aldrig för något brott. Han har avböjt att kommentera alla uppgifter.

Bara ett exempel av många

Allt detta avslöjas i den historiska läckan på 11,5 miljoner interna dokument från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. Läckan, som tyska Süddeutsche Zeitung först tog del av, har genom den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ, delats med och granskats av hundratals journalister från hela världen – bland dem medarbetare på SVT:s Uppdrag granskning.

I de läckta dokumenten kan man läsa hur stora delar av de kommunistiska Kinas så kallade ”röda adel” och deras familjemedlemmar flitigt använder sig av brevlådeföretag för att skydda och dölja sina tillgångar för allmänheten.

Kina: Byråns största marknad

Mossack Fonseca etablerade sig i Hongkong 1989, och på Kinas fastland 2000. I slutet av 2015 administrerade byrån fler än 16.000 brevlådeföretag skapade genom sina kinesiska kontor, vilket motsvarar nära en tredjedel av alla deras företag jorden runt.

Kina som helhet är därmed byråns enskilt största marknad, och kontoret i Hongkong är dess allra mest aktiva globalt sett.

Släktingar till Xi Jinping och Mao Zedong

Bland kunderna finns bland andra svågern till president Xi Jinping, samma Xi som har gjort sig känd som en stark motståndare till korruption.

Även den tidigare premiärministern Li Pengs dotter, Li Xiaolin, finns på Mossack Fonsecas kundlista. Hennes far blev internationellt ökänd för sin hårda linje mot demonstranter, som ledde fram till massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Också ett barnbarn till självaste Mao Zedong finns registrerad som kund.

Jackie Chan och rika affärsmän

Sammanlagt bedriver Mossack Fonseca affärer åt anhöriga till såväl två aktiva som minst sex före detta medlemmar av den kinesiska maktelitens allra innersta krets: politbyråns stående kommitté. Till dessa tillkommer också flera affärsmän och andra förmögna kineser såsom Hollywoodstjärnan Jackie Chan.

Ingen av de utpekade personerna har velat ge en kommentar till uppgifterna.

Byrån säger själv i ett uttalande att man alltid regelbundet genomför noga kontroller enligt strikta rutiner kring nya kunder som själva är eller kan kopplas till ledande politiker.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet