Bara i september förlorar vi flera timmar solljus, berättar SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Arkivbild. Foto: SVT

Så snabbt blir det mörkare

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar vi närma oss mörkare tider igen och dagarna blir allt kortare. Men hur fort blir det egentligen mörkare?

– Vi förlorar cirka tio minuter dagsljus per dag i norr och fem till åtta minuter i söder, beroende på var man är någonstans i landet, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Hur mörkt respektive hur ljust vi har det om dagarna beror på var jorden befinner sig runt solen. De tidpunkter som vi kallar sommarsolstånd markerar årets längsta dag och kortaste natt – vintersolståndet markerar det omvända.

Sommarsolståndet infaller när jordens norra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid vintersolstånd är det tvärtom, då är det jordens södra halvklot som exponeras bäst till solljuset. 

Hur snabbt det blir mörkare varierar beroende på vilken månad man är i och var man befinner sig. 

– I dag förlorar vi cirka tio minuter dagsljus per dag i norr och fem till åtta minuter i söder, beroende på var man är någonstans i landet, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Det innebär att vi tappar från 35 minuter till 70 minuter dagsljus i veckan just nu.

Nu är förändringen som störst

Augusti, september, oktober och november är de månader då vi tappar dagsljus snabbast. December är mörkast men efter november så ser dagsljuset jämnt ut under dagarna och i Kiruna till exempel kan man inte förlora något dagsljus eftersom det då är mörkt nästan hela dagen.    

När solen går upp och ned varierar alltså på grund av jordens lutning och rotation, vilket innebär att solen går upp och ned vid olika tider beroende var man befinner sig. 

Kiruna till exempel förlorar dagsljus fortast under hösten och “vinner” dagsljus snabbare under våren eftersom Kiruna ligger ovanför polcirkeln, alltså allra högst upp i landet.

Den 27 augusti gick solen upp klockan 06.03 och ner 20.13 i Malmö, samtidigt som den i Kiruna gick upp 04.49 och ner 20.30.

Minskat dagsljus i september

– Redan under september förlorar vi två och en halv timme dagsljus i Stockholm och det ser ungefär likadant ut i hela landet säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.   

23 eller 22 september (olika beroende på skottår) är det höstdagjämning, vilket är en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på olika ställen beroende vilken tidszon man befinner sig i.

Höstdagjämningen symboliserar att vid denna tidpunkt är dag och natt lika långa, men detta sker egentligen något dygn efter höstdagjämningen. Det man kan konstatera är i alla fall att efter den 23 september blir antalet timmar med dagsljus bara färre och dagarna blir mörkare och mörkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.