Så valde Agenda politiker om det franska presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Söndag 24 april gör Agenda en specialsändning med reaktioner på det franska presidentvalet. Vi har utsända på valvakorna i Paris för den sittande presidenten Emmanuel Macron och utmanaren Marine Le Pen, samt experter i studion.

Kandidaterna har djupt skilda uppfattningar om bland annat EU, klimatet, Nato, Ryssland, mångkultur och ekonomisk politik. I vårt program medverkar också fyra politiker som har delvis olika uppfattningar om vad som står på spel för Frankrike, Sverige och EU.  

En av dem är riksdagsledamoten Martin Ådahl är från Centerpartiet, som delar många av liberalen Emmanuels Macrons politiska idéer. Han deltar tillsammans med Europaparlamentarikern Malin Björn från Vänsterpartiet som är kritisk mot Macrons ekonomiska reformer, men föredrar honom framför högernationalisten Le Pen.

Vi frågar också den moderate europaparlamentarikern Tomas Tobé om vad vinnaren kan betyda för EU, bland annat vad gäller ökat militärt samarbete på grund av hotet från Ryssland. Den socialdemokratiska europaparlamentarikern Jytte Guteland får också frågor om EU, och båda politikerna får ge sin syn på varför deras systerpartier i Frankrike gått tillbaka mycket kraftigt. Socialdemokraterna är Sveriges regeringsparti och Moderaternas partiledare är högeroppositionens statsministerkandidat.

Sverigedemokraterna delar Marine Le Pens skepsis mot ett långtgående EU-samarbete och betonar liksom henne frågor som är relaterade till invandring. Men partiet är också kritiskt mot bland annat att Le Pen stöttat Putin. Agenda har bjudit in flera sverigedemokratiska politiker till programmet, men alla har tackat nej till att medverka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet