Joachim Dyfvermark, reporter Uppdrag granskning.

Så var SVT först med den historiska läckan

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Uppdrag granskning har gjort ett helt unikt samarbete med medieföretag och journalister världen över. De har avslöjat flera bolag och personer som gömmer undan pengar för allmänheten i skatteparadis.

Det var på söndagskvällen som Uppdrag granskning presenterade det stora arbetet om hur bolag och personer gömt sina pengar i brevlådeföretag.

– Det här är det största journalistiska arbetet någonsin, säger Joachim Dyfvermark, en av reportrarna från Uppdrag granskning som arbetat med dokumenten.

Panama-dokumenten

Allt började i Tyskland

Det var för drygt ett år sedan som den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung fick tillgång till läckan. De insåg snabbt omfånget och den geografiska spridningen av dokumenten. De vände sig till den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ, som sedan i somras har arbetat med dokumenten. Totalt har 376 journalister varit inkopplade och 109 medieorganisationer från 76 olika länder. Arbetet har varit otroligt omfattande. Från svenskt håll har Joachim Dyfvermark och Sven Bergman från Uppdrag granskning arbetat med läckan.

– Jag tycker det är fantastiskt. Genomslaget visar på sprängkraften i att gå ihop och jobba mot ett gemensamt mål. Ingen medieorganisation hade klarat det här själv.

Miljontals dokument

Totalt finns cirka 11.5 miljoner dokument. För att materialet skulle bli genomskådligt gjordes en gemensam sökbar databas. Granskningen av dokumenten delades även upp mellan länder och olika intressesfärer berättar Joachim Dyfvermark.

– Sverige har fokuserat på banker, Sverige och Island.

Flera personer i den ryske presidenten Putins närmsta krets har dykt upp under granskningen.

– Det hade varit omöjligt för någon i Sverige att granska Putins närmsta män. Vi kan inte språket och vi har inte personkännedom. Det är styrkan av att ha ett världsomspännande nätverk av duktiga grävande journalister, säger Joachim Dyfvermark.

De vill ställa krav

Förhoppningen är att avslöjandet ska ställa krav på myndigheter, såsom Skatteverket och Finansinspektionen. Joachim Dyfermark menar att myndigheterna behöver se över vilka som förmedlar dessa kontakter.

– Vi kommer alltid ha personer som inte vill betala skatt eller vill tvätta pengar, frågan är bara vilken hjälp de får.

Alla de 11.5 miljoner dokumenten har inte granskats, men hittills har 400-500 svenska personer och bolag dykt upp. Om siffran beräknas stiga är i nuläget oklart

– Det beror lite på hur vi gräver. Än så länge har vi inte hittat några politiker utan det är personer från näringslivet, säger Joachim Dyfvermark.

Granskningen fortsätter

Joachim Dyfermark vet inte hur länge man kommer fortsätta arbeta med läckan men han har svårt att tro att de någonsin kommer att släppa den helt.

– Jag tror aldrig att vi drar ett streck och släpper de här 11.5 miljoner dokumenten. Däremot är det svårt att säga när vi slutar arbeta heltid med det.

Vad gäller framtiden finns flera planerade projekt och publiceringar som det journalistiska nätverket har arbetat fram. Joachim Dyfvermark berättar att delar av databasen även planeras att publiceras i vår.

– Jag tror inte ICIJ och vårt nätverk kommer publicera hela databasen. Men man kommer publicera obearbetade delar av den, men inte hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet