Säkerhetsexperten: Ryssland kommer inte nöja sig med Donbass

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har deklarerat att hela regionen Donbass ska ses som självständigt territorium, alltså ett större område än de delar av Luhansk och Donetsk som i dag kontrolleras av rysstyrda separatister.

Men Ryssland kommer inte nöja sig med Donbass, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

– Jag tror att man kommer gå bortanför detta område, framförallt utmed kuststräckan Svarta havet och orten Mariupol.

I måndags utropade Vladimir Putins ukrainska Luhansk och Donetsk som självständiga territorier. Under tisdagen gjorde Ryssland klart att självständighetsutropandet även omfattar territorium som i nuläget hålls av ukrainska styrkor.

Kriget i Ukraina

– Ska Ryssland ta kontroll över hela området Donbass kommer man i direkt konfrontation med ukrainska stridskrafter som trots allt fortfarande kontrollerar större delarna av det här territorierna, säger Katarina Engberg.

”Putin vill tvinga Ukraina på knä”

De senaste dygnens händelseutveckling kan nu kallas invasion eller början på en invasion, säger Engberg.

– Ryssland går rakt på Ukraina med ultimatum, att man måste förklara sig neutralt, att man aldrig ska gå med i Nato och att man ska skicka tillbaka de vapen man fått från väst, säger Engberg och forsätter:

– Det Putin inte fått från väst går han rakt till Ukraina och kräver, får han inte som han vill kommer han fortsätta militärt längre in i Ukraina. Han hoppas tvinga Ukraina på knä.

Hur långt kan Ryssland gå?

– Det är svårt att säga hur långt Putin kan gå, men han vill framkalla en kollaps i Kiev av något slag, en politisk kollaps. Han kommer flytta fram militära positioner för att göra det. Störst risk är det i utbrytarrepublikerna, framför allt ut med kuststräckorna, säger Engberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet