Per-Jonas Rannerud utfodrar renar. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

10 miljoner kronor extra föreslås till rennäringen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade regeringen att man föreslår ekonomisk förstärkning på tio miljoner kronor till rennäringen  i vårändringsbudgeten 2022. Syftet är att kunna stödja renägare och samebyar ekonomiskt på grund av höga foderkostnader.

Rapporterna har varit flera under året om att utfodringen av renar kostar allt mer för samebyarna. Flera vintrar i rad har det varit svåra betesförhållanden. Därför föreslår nu regeringen i propositionen för årets vårändringsbudget en förstärkning till rennäringen med 10 miljoner kronor.

”Årets vinter har varit särskilt problematisk med svåra betesförhållanden i vissa områden. Därutöver har kostnaderna för foder stigit betydligt.”, skriver regeringen i pressmeddelande.

De senaste årens väderförhållanden med mycket snö och låst bete har gjort att många renskötselföretag befinner sig i en ekonomiskt besvärlig situation.

– Det handlar om att rennäringen ska klara sina kostnader, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) till Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.