Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
14-åriga Nadia Huuva, Kiruna sameförening ser fram emot same-SM i Jokmmok som startar på fredagen. Foto: Elina Israelsson/SVT Sápmi

Nadia är en av 350 deltagare i Same-SM i Jåhkåmåhkke: ”Det ska bli kul”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag startar de samiska mästerskapen i Jåhkkåmåhkke, där man tävlar i terränglöpning, lassokastning och sprint. En av de som tränat inför tävlingarna är Nadia Huuva, Kiruna sameförening.

 – Det ska bli kul, säger hon.

Över 350 deltagare från åldern två år upp till 60+ ska tävla i terränglöpning, sprint och lassokastning. Från arrangörshåll är man nöjd.

– Det är så kul att det är så många anmälda som vill vara med, säger Sanna Vannar, en av arrangörerna i Sarek IF.

Fredagen inleds med terränglöpning, på lördagen är det sprint (lassokastning och löpning) och lassokastningsfinaler. Söndagen avslutas med parsprint.

Tour de Sápmi

I år är det även dags för den populära tävlingsgrenen Tour de Sápmi för herrarna och damerna. Det innebär att de som ställer upp i den grenen kommer delta i alla de individuella tävlingsgrenarna och att deras resultat kommer sedan räknas ihop till en slutvinnare.

Varför tror du den är så populär?

– För att den visar vem som är bäst totalt. Inte bara i de enskilda grenarna, säger Sanna Vannar.

”Vinna är ju alltid kul”

Det är inte första gången Nadia Huuva från Kiruna sameförening är med i same-SM. Hon ser fram emot att åka till Jokkmokk.

– Det blir kul och man hoppas på att det går bra... vinna är ju alltid kul, säger Nadia Huuva.

I klippet får du se när SVT Sápmi följde med Nadia Huuva när hon tränade lassokastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.