Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Komikerna Ahmed Berhan och Isalill Kolpus gästade uppsnacket inför samiska melodifestivalen. Foto: SVT

Ahmed Berhan: ”Ni samer är ju svartskallar”

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Ahmed Berhan kan ingenting om samer.

I uppsnacket inför Samiska Melodifestivalen får han därför en snabblektion – och det får honom att förvånat utbrista:

– Ni samer är ju svartskallar, säger Berhan.

På lördag är det dags för årets upplaga av Samiska melodifestivalen.

Inför det har man gått igenom låtarna och jojkarna i tre program som Natalie Carrion, som också programleder samiska melodifestivalen, håller i.

I det andra programmet gästar de två komikerna Ahmed Berhan, som också är programledare för SVT-programmet IFS – Invandrare för svenskar, och Isalill Kolpus som är programledare för Norges motsvarighet till TV4:s Parlamentet – Nytt på nytt. Och samtidigt en av få professionella samiska komiker.

Berhan erkänner i programmet att han inte kan nånting om Sápmi, samer eller den samiska kulturen och får därför en, inte helt seriös, snabblektion från Kolpus.

Lär sig den samiska halvtimmen

– Först något som är väldigt bra att göra i Sápmi, bland samer och det är att lura staten. Och gärna för att få pengar från staten utan att de förstår att du inte förtjänade det. Nummer två är att komma försent, vi kallar det den samiska halvtimmen. Till sist är det viktigt hur man pratar med samer. För att bli insläppt bland samer måste man vara intresserad av deras släkt, säger Kolpus.

Efter snabblektionen konstaterar Berhan att det finns likheter med hans egna kultur.

– Jag inser nu att det är en skam att vi inte haft med samer i IFS, ni är ju klart och tydligt svartskallar. Det är samma sak inom min kultur. Det är ofta ”Vilka är dina föräldrar?”, säger Berhan med ett skratt i programmet.

Se programmet redan nu på SVT Play eller 19:00 på SVT2. Samiska Melodifestivalen direktsänds här på SVT Sápmi, på SVT Play och på SVT24 klockan 20:15 på påskafton.

Samiska Melodifestivalen

Samiska Melodifestivalen, som även går under namnet Sámi Grand Prix, arrangeras i Kautokeino under påskafton varje år sedan 1990. Den var först ett tillägg till Samisk påskfestival.

Under 2024 är SVT medproducenter till tävlingen och i samband med det har tävlingen bytt namn till Samiska Melodifestivalen på svensk sida. Det här gör också att du i år kan rösta i Melodifestivalens officiella app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.