Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dear Sara och Tina Mehrafzoon var två av gästerna i uppsnacket inför samiska melodifestivalen. Foto: SVT

Dear Sara: ”Sverige måste lägga mer resurser på samisk musik”

Uppdaterad
Publicerad

Får samisk musik tillräckligt med kärlek i Sverige?

Dear Sara menar att så inte är fallet.

– Sverige måste lägga mer resurser på samisk musik, säger hon i uppsnacket inför Samiska Melodifestivalen.

På påskafton är det dags för årets upplaga av Samiska melodifestivalen. För första gången någonsin direktsänds det i år även i broadcast i Sverige på SVT24.

I Norge sänds det däremot på bästa sändningstid i landets största TV-kanal – NRK1. I Norge har även artister som Mari Boine, Isák och Keiino under lång tid lockat stor publik även inom majoritetsbefolkningen. Andelen samiska artister som är kända utanför Sápmi i Sverige är betydligt färre.

Det här reagerar bland annat Dear Sara på, högaktuell efter sin medverkan i Melodifestivalen i år.

– Jag hoppas att man vill satsa mer på samisk musik i Sverige, det här med att samiska mello sänds på SVT inte bara är en trend utan att man kanske vågar lägga mer resurser på samisk musik och artister, säger hon i uppsnacket inför Samiska Melodifestivalen.

”Måste göra läxan bättre”

Tina Mehrafzoon, musikjournalist, och som senast sågs programleda bland annat eftersnacket till Melodifestivalen erkänner att bevakningen i Sverige kan bli bättre.

– Vi måste göra vår läxa bättre. Jag är den första att erkänna att det här är en scen som jag inte bevakar så mycket och har så bra koll på. Det är förstås något som jag borde bevaka mer, säger hon.

– I Norge har vi samiska artister som sett till att andra kan nå ut. I Sverige har man väldigt duktiga samiska artister, man har samma möjligheter här men det handlar om att ha med det i sin strategi och lyfta samisk musik, säger Ole Máhtte Gaup som ska programleda samiska mello tillsammans med Natalie Carrion.

Inför det har man gått igenom låtarna och jojkarna i tre program som Natalie Carrion, som också programleder samiska melodifestivalen, håller i.

I det första programmet pratar man bland annat om samisk musik och vilket plats den har i samhället i Sverige.

Se programmet redan nu på SVT Play eller 19:00 på SVT2. Samiska Melodifestivalen direktsänds här på SVT Sápmi, på SVT Play och på SVT24 klockan 20:15 på påskafton.

Samiska Melodifestivalen

Samiska Melodifestivalen, som även går under namnet Sámi Grand Prix, arrangeras i Kautokeino under påskafton varje år sedan 1990. Den var först ett tillägg till Samisk påskfestival.

Under 2024 är SVT medproducenter till tävlingen och i samband med det har tävlingen bytt namn till Samiska Melodifestivalen på svensk sida. Det här gör också att du i år kan rösta i Melodifestivalens officiella app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.