All bränsle är slut i svenska Karesuando. Foto: Anna-Karin Niia

All bränsle slut i Karesuando – för kallt för att fylla tankarna

Publicerad

Bränslet är slut i Karesuando.

När tankbilen skulle fylla på under torsdagen var det för kallt.

Nu får man vänta på nytt bränsle till slutet av veckan.

– Det finns inget bränsle alls på svenska sidan av Karesuando, varken hos oss eller hos grannen Gulf, säger Mats Eliasson, ägare av Byamacken.

Orsaken att det är bränsleslut enligt Eliasson är att tankbilen inte har kunnat tömma bränslet, antagligen var det några ventiler eller något annat som hade frusit.

– Jag avrådde dem att komma eftersom det är omkring minus 45, säger Mats Eliasson, som inte vill att tankbilen kommer förrän på söndag när kylan har lagt sig.

Bränslet slut även i Pello

Bränsle i området finns just nu bara i finska Karesuando och i Övre Soppero. För på macken i Pello, på gränsen till Finland, är också både bensin och dieseltankarna tömda.

Hemtjänsten har haft fyra bilar med tom tank och tvingats åka över till Finland och tanka den två kronor dyrare bensinen där.

– Inga av våra hemtjänstkunder har blivit utan hjälp, utan allt har flutit på som vanligt, säger Johanna Alanentalo, områdeschef för norra delen av hemtjänsten i Övertorneå kommun, till SVT Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hemtjänsten i Pello som måste tanka sina bilar i Finland då bränslet är slut. Foto: Emma Bergman Lahti

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.