Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bar poliserna ut demonstranterna från Olje- och energidepartementet i Oslo. Det var de här händelserna som behandlades i rätten. Foto: RODRIGO FREITAS, NTB/TT

Alla Fosen-demonstranter frikända av tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

13 ungdomar stod åtalade för demonstrationerna vid Fosen-fallet.

På tisdagen frikändes alla i Oslo tingsrätt.

– Det är överraskande. Det känns riktigt bra att vi alla blir frikända säger Ella Marie Hætta Isaksen till NRK Sápmi.

I mitten av mars hölls rättegången i Oslo tingsrätt mot de 13 ungdomar som stod åtalade för demonstrationerna vid Fosen-fallet.

Bakgrunden till anklagelserna var att de åtalade inte hade betalat de böter de tilldömts i samband med demonstrationerna.

På tisdagen kom domen i Oslo tingsrätt där alla frikänns. En av de åtalade var Ella Marie Hætta Isaksen.

– Det är överraskande. Vi har förberett oss på det värsta, så det känns riktigt bra att vi alla blir frikända, säger hon till NRK Sápmi.

De åtalades advokater Olaf Halvorsen Rønning och Anne-Marie Gulichsen, är nöjda med domstolens beslut.

– Vi tycker att det är positivt att domstolen är så tydlig med vikten av yttrande- och demonstrationsfrihet, och vilken betydelse det har för att ställa de statliga myndigheterna till svars för brott mot mänskliga rättigheter. I den meningen är domen en seger för demokratin och rättsstaten, säger Rønning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.