Gimvall: ”Trodde inte de skulle göra samma misstag igen”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år senare så har nu länstyrelsen beslutat att bränna ner hennes kåta igen. Anita Gimvall hade inte fått någon information om beslutet när SVT Sápmi ringer henne. Hon blir ledsen när hon hör beskedet.

– Vi har ju varit på den här platsen i generationer, säger hon uppgivet.

Anita Gimvall bor i Storumans kommun. Kåtan som hon nyttjar ligger mellan Tärnaby och Storuman där hon menar att släkten har varit år efter år.

– Det talas vitt och brett om försoningkommission och konsulteringar med oss samer, men detta liknar ju ingenting. Ett övergrepp, jag trodde inte de skulle göra samma misstag igen, säger hon.

2018 bad länsstyrelsen kronofogden om handräckning för att elda upp Anitas kåta som man ansåg olaglig. När hon så byggde upp en ny på samma plats som hennes släkt i generationer haft sin kåta var det åter dags. Nu i mars 2022 kom samma bud, byggnaden ska bort.

Hör Anita Gimvalls reaktion i klippet ovan när SVT Sápmi ringer upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.