Länsstyrelsen: Gimvalls kåta ska brännas – igen

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan brändes ner Anita Gimvalls kåta i Vindefjällens naturreservat, efter Länsstyrelsens beslut.

Nu har de bestämt sig för att samma sak ska göras/genomföras igen – trots protester genom namninsamlingar. Dessutom har Länsstyrelsen tilldelat henne ett vite på 30 000 kronor.

Enligt Anita Gimvall har hennes samiska släkt haft en boplats på platsen i över 100 år. Det argumentet bet inte på Länsstyrelsen för fyra år sedan – och inte nu heller. För andra gången kommer de nu bränna ner hennes kåta i Stenträsket som ligger i Vindefjällens naturreservat.

Anita Gimvall har tidigare sagt att hon kommer kämpa så länge hon orkar. Hon har möjlighet att överklaga ärendet, men budet hon fått är att den ska rivas före sommaren.

”Har viss sympati för Anita”

Mattias Lindgren är kronoinspektör och var med vid den förra bränningen.

– Det kommer inte ske något före påsk, det är omöjligt, det är väl också så att våra jurister ska titta på ärendet. Jag var med vid det förra tillfället och jag har viss sympati för Anita. Vi måste hantera detta varsamt, det är ändå en människa med känslor som det här rör, säger han.

Vid förra bränningen som skedde i april 2018 var det upprörd stämning och även dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var kritisk. Flera personer JO-anmälde länsstyrelsens beslut.

”Har inte funnits något på platsen”

Länsstyrelsen sade då och nu att man endast följer lagen:

– Det här handlar om en person som uppfört en stuga i strid mot naturskyddsföreskrifter och strandskyddsbestämmelserna och innan den här stugan uppfördes 2010 har det inte funnits någonting på platsen, sa Julia Holmström som är handläggare vid länsstyrelsen till SVT Västerbotten i januari.

Nu har alltså länsstyrelsen tagit nästa steg närmre en återupprepning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.