”Det är väl ett sätt att skrämma upp mig” – hör Anita Gimvall om hotet om vite Foto: Berno Jonsson, SVT

Dom: Anita Gimvalls nya kåta måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslår Mark- och miljödomstolen storumanbon Anita Gimvalls överklagan om att få behålla den nybyggda kåtan vid Stenträsket.

– Jag vet inte om jag orkar prata om det. Jag har just fått veta beslutet och det var inget roligt besked, säger Anita Gimvall.

Många minns säkert hur det gick till när hennes gamla kåta brändes 2018 upp av kronfogden efter en begäran av länsstyrelsen, som menar att hon inte har någon rätt att ha kåtan där.

Anita Gimvall beslöt sig då för att bygga en ny kåta på platsen. Något som anmäldes till länsstyrelsen som beslutade att även denna måste rivas. Ett beslut som Gimvall då överklagade till Mark- och miljödomstolen i Umeå.

Nu kom beskedet därifrån, domstolen går på länsstyrelsens linje. Kåtan måste rivas senast i sommar. Ett beslut som Gimvall överväger att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kåtan i Stenträsket

Mer i ämnet