I år är det puckellaxår. Foto: KNUT- SVERRE HORN / NRK

Artificiell Intelligens i kampen mot puckellaxen

Publicerad

I Norge är den invasiva puckellaxen ett stort hot mot den inhemska laxen då den är aggressiv och kör i väg den inhemska laxen från sina lekplatser. I Sverige har puckellaxen ännu inte fått något fäste, samtidigt pågår förberedelser om Sverige skulle få ett utbrott.

- Vi ser inte att det är ett superduper stort problem i Sverige, inte än, tillägger Lina Tomasson, samordnare för invasiva arter på Havs- och vattenmyndigheten.

Varför puckellaxen inte spritt sig i Sverige på samma sätt som den gjort i norska havet vet man inte med säkerhet. Puckellaxen trivs bäst i kallare vatten och på Västkusten blir havet allt varmare vilket kan göra att puckellaxen inte sprider sig till Sveriges kust, en annan teori är att den helt enkelt inte hunnit fram ännu. 

Förberedda på utbrott

Länsstyrelsen i Halland driver ett projekt där man ser över metoder som skulle vara lämpliga att använda sig av om ett utbrott av puckellaxen skulle bli ett faktum. Det handlar om olika fiskemetoder som elfiske, ryssjor, men även hur artificiell intelligens skulle kunna vara en del av kampen mot puckellaxen.

- I laxtrappor har man en fångstlucka där man fångar in laxar för att titta på vikt, längd, och parasiter i forskningssyfte. I de där luckorna skulle man kunna fånga in puckellaxarna och plocka bort dem. I framtiden skulle man med hjälp av artificiell intelligens kunna se att det var en puckellax och inte en inhemsk lax. Vi skulle inte få bort alla, men några stycken och vi skulle få en större uppfattning om hur många som kommer, säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva arter på Havs- och vattenmyndigheten.

Få fall

Sedan 2000 har Sverige 11 rapporterade fall av puckellax och samtliga har hittats på Västkusten. Just i år är det ett puckellaxår så siffran kan ändras under sommaren.

- Vi får in fall vartannat år då puckellaxens livscykel är på två år. Vi har hittat några enstaka fall från Östersjön, men då har det förmodligen handlat om förrymda fiskar från fiskodlingar i baltstaterna, säger Lina Tomasson, samordnare för invasiva arter på Havs- och vattenmyndigheten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.