Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstutställningen ”We are still here” pågår i Stockholm där man vill belysa rasism mot urfolk. Foto: SVT

Utställning i Stockholm vill belysa rasism mot urfolk

Uppdaterad
Publicerad

Fram till slutet av maj pågår konstutställningen ”We are still here” på Södermalm i Stockholm.

Där syns flera konstverk där den röda tråden är urfolk och rasism.

– Jag vill visa att vi är helt vanliga människor, säger Antonie Grahamsdaughter.

I utställningen ”We are still here” syns verk från Lena Stenberg, Tomas Colbengtson, Anders Sunna och Antonie Grahamsdaughter, den röda tråden är urfolk och rasism.

”Skjut alla lappar. Hit med renköttet”, det fick Kerstin Andersson höra när hon var i tonåren. Nu ser hon en ny generation växa upp med hot och hat.

– Skolbarn i Kiruna krävde att de skulle slippa åka skolbuss med ”Lappungarna”, sa Kerstin Andersson i sitt inledningstal där hon också hänvisade till Brottsförebyggande rådets senaste rapport som bland annat behandlar hatbrott mot samer.

– BRÅ skriver att hatbrotten kan öka när samiska rättigheter erkänns, säger Andersson som också är engagerad i Amnesty Sápmi.

”Vi är inga stereotyper”

Curator för utställningen är Antonie Grahamsdaughter, som också själv ställer ut i egenskap av konstnär. Bland verken syns hennes egen familj från den kanadensiska urbefolkningen.

– Med de här bilderna vill jag visa att vi är helt vanliga människor, vi är inga stereotyper. Bilden som många har är exotifierande, säger Antonie Grahamsdaughter.

Konstnären har tidigare engagerat sig i Frölunda HC klubbemblem, föreningen som tidigare kallade sig för Frölunda Indians.

– Frölunda hockey bytte logotyp, men Indianerna speedway håller fortfarande kvar vid sin fruktansvärt rasistiska stereotyp.

”Blir helt förtvivlad”

Konstnären är också kritisk till ett tivoli som hon menar porträtterar den Nordamerikanska urbefolkningen på ett problematiskt sett.

– Det är också väldigt sexualiserade bilder, jag blir helt förtvivlad när jag ser det med tanke på hur utsatta urfolkskvinnor är i Nordamerika, säger Antonie Grahamsdaughter.

Utställningen på Galleri tegen i Stockholm kommer att hänga till och med den 25 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.