Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jerker Bexelius, verksamhetschef vid Gaaltije. Foto: SVT Sápmi

Bexelius vill att Nordiska museets samiska samling sprids över Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexelius är glad över att det är Nordiska museet som själva väcker frågan om att återbörda sina samiska samlingar till Sápmi.

Gaaltije arbetar med att bygga upp ett museum.

– I samband med det har vi en dialog med andra samiska organisationer som har samma typer av processer. Till exempel diskuterar vi sanningskommissions processen och hur den kommer att påverka oss. Nordiska museets samling är ju i alla högsta grad en viktig del i det. Så att de nu börjar prata om det här själva, det känns bra, det är en bra tajming, säger Jerker Bexelius.

Vilken roll ser han då att Gaaltije kan ha den här processen?

– Det här är inte bara en fråga för oss och att den som räcker upp handen snabbast får tillgång till materialet, utan det måste komma från en ganska gedigen diskussion, tycker jag, i det samiska samhället och utifrån det lokala perspektivet. Det finns andra organisationer, längre norr ut tillexempel som vill ta hand om sitt lokala material, säger Jerker Bexelius och fortsätter:

– Jag tror att just det är viktigt, att det lokala materialet får komma hem, dit där det hör hemma. Jag känner personligen att en repatriering till en plats som ligger väldigt långt ifrån den plats där de ursprungligen kom ifrån, blir det inte riktigt en sann repatriering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer