Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nordiska museets styresman, Sanne Houby-Nielsen berättar om museets planer angående sina samiska samlingar. Foto: Johanna Tjäder/SVT Sápmi

Nordiska museet i dialog med Ájtte om återlämning av samiska samlingen

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska museet i Stockholm har världens största samiska samling och de har beslutat att inleda en dialog om de samiska föremål som finns i museet ägor. De öppnar nu för ett återbördande till Sápmi.
 

Nordiska museet i Stockholm har 8000 samiska föremål i sina ägor och ska nu utreda dess framtid, i nära samarbete med Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.

– Under flera år har vi faktiskt funderat över samiska samlingarnas framtid, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska muséet i Stockholm.
 

Kommit längre i Norge och Finland

Både Norge och Finland har börjat återbörda samiska föremål från museer och institutioner – nu senast Nationalmuseum i Helsingfors som lämnat tillbaka 2000 föremål till Siida sáme museum i Enare.
På Ájtte Fjäll- och samemuseumet ser man positivt på utredningen.

– Vi har länge pratat om att få ta del av våra samiska samlingar, där många av föremålen är före 1900-talet, så det känns väldigt bra, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, chef på Ájtte.
 

Trettiotalet trummor

Nordiska museet har också ett antal samiska heliga föremål i sina samlingar, bland annat ett trettiotal trummor som kyrkan och staten beslagtog under 1600- och 1700-talen.
Styresmannen Sanne Houby-Nilsen vill inte föregå utredningen och sia om de heliga föremålens framtid.

– Vi är helt medvetna om att de heliga föremålen är omgärdade av olika hållningar och önskemål, det är också därför det är extra viktigt att den här utredningen får ta tid, säger Nordiska museets styresman Sanne Houby-Nielsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer