Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Chips, juice och brödskiva: ”Ingen mat för idrottsmän”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsfattig mat, brist på transporter till och från träningarna. Dessutom tvingades laget att träna i en hundrastgård. Nu riktar FA Sápmi stark kritik mot arrangörerna CONIFA efter den svidande förlusten i kvalmatchen förra helgen.

 -Det var mycket som inte fungerade, det var amatörmässigt av CONIFA. Som gästande lag, förväntar jag mig högre standard, säger Håkan Kuorak FA Sápmis president

Det började med strul redan första dagen i Cornwall, England. Laget hade önskat om att få träna på fotbollsplan, men ingen plan eller arena gick att frigöra för laget. Först på kvällen fann man en lösning, en public park där folk brukar rasta hundar – utan mål. 

– Spelarna kände att de tappade den träningen och det förstörde våra förberedelser, säger Kuorak. 

Ingen mat för idrottsmän 

Arrangörerna, CONIFA, står för att förse bortalaget med mat: frukost, lunch och middag. Dessa måltider ska ha bestått av chips, juice och matbröd i små matpaket. På självaste matchdagen fick inte spelarna något frukostpaket alls, utan laget fick själva handla och tillaga frukost. 

– Det de bjöd på är ingen mat för idrottsmän. Vi fick ordna egen mat för att spelarna skulle få tillräckning med energi, säger Kuorak. 

Fick ordna egen taxi 

Transporten fungerande heller inte som förväntat. Enligt Håkan ska laget själva ha fått ordna taxi på plats bl.a. för att skjutsa spelarna till stan, för att få i sig ordentligt med mat. Ordförande för Kernow FA Jason Heaton ska till och med ha skjutsat laget i omgångar till kvalmatchen på söndagen. 

FA Sápmi har skickat brev om kritiken till presidenten för CONIFA, och spelarna kommer lämna in omdöme om arrangemanget, berättar Kuorak. 

Accepterar förlusten 

Trots kritiken så klagar de inte på matchen utan – accepterar förlusten. 

SVT Sápmi har sökt CONIFA för en kommentar, men inte fått något svar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.