Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara-Elvira Kuhmunen om sitt arbete som Sáminuorras ordförande och hur hon ser på sig som aktivist. Foto: SVT

Sara-Elvira Kuhmunen sätter livet på paus för Sápmi: ”Vi behöver agera”

Publicerad

24-åriga Sara-Elvira Kuhmunen från Jokkmokk fick i maj förtroendet att sitta kvar som ordförande i ungdomsföreningen Sáminuorra.

Hennes kamp om samiska rättigheter har bara börjat.

– Drömmen är att ha självbestämmande över det som berör oss samer, säger hon.

Aktivist är inget ord som Sara-Elvira Kuhmunen själv använder om sig.

– Min del av aktivismen är att bilda allianser, dela med mig av kunskap och att finnas i de rum där besluten tas. Så jag är väl aktivist på ett sätt, säger hon.

Hon är engagerad i klimatfrågan och i den så kallade gröna omställningen. Klimatfrågan ser hon som den största krisen i världen just nu, särskilt för urfolken som drabbas hårt.

– När naturen påverkas så påverkas också vi, sägen hon.

Varför hon har valt att engagera sig i dessa frågor är för att det berör henne personligen.

”Vi behöver agera”

– Det berör min familj, mina vänner och det folk jag tillhör men också urfolk världen över. Så vi behöver agera så att våra frågor tas i beaktande i beslutsprocesserna. Annars kör man över oss, säger hon.

Förra året var hon på plats i Oslo när samiska ungdomar tillsammans med klimataktivister demonstrerade för att visa sitt missnöje mot den norska regeringen vad gäller Fosen-domen.

– Jag tycker att det är viktigt att komma hit och visa att vi från svensk sida stöttar dem i det här, sa hon till SVT Sápmi då.

Tidigare i år meddelades det att Norra Fosen-gruppen och regeringen enats om ett avtal och att striden är över.

”Vet att jag hade gjort det”

Flera personer utförde då civil olydnad men det ser Kuhmunen som den absolut sista utvägen för henne.

– Så klart vill man inte göra det, men man känner att man måste. Jag tror, eller jag vet att jag hade gjort det om jag sett att det inte går på annat sätt, säger hon.

Men Sara-Elviras kamp har bara börjat och redan i hennes unga ålder har hon hunnit med mycket.

– Jag har hittat ett arbetssätt som fungerar för mig och det viktigaste är att vara där beslutsfattarna sitter, säger Sara-Elvira Kuhmunen och fortsätter:

– Beslutsfattarna behöver vår kunskap för att kunna se till att det blir en verklig omställning som är både rättvis och grön på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.