Dansfestival ska lyfta dansen i Sápmi

Publicerad

Till helgen blir det dansfilmsfestival i Jokkmokk. Fem helt nya samiska dansfilmer kommer ha premiär. Festivalen sänds också på nätet och ska uppmuntra till mer dans i Sápmi.

Enligt arrangören och dansaren Liv Aira är det är världens första samiska dansfilms-festival.

– Jag ser fram emot att se mer dans och andra alternativa konstformer i Sápmi. Jag hoppas det kan uppmuntra fler till att våga testa nya saker.

Tretton filmer kommer visas, och dans-workshops hålls på plats i Jokkmokk. Flera dansare och filmskapare kommer berätta om sina skapandeprocesser. Enligt Liv Aira finns det ett behov att samlas och visa upp dansen i Sápmi.

– Det känns kul att vi samiska danskonstnärer för första gången samlas i ett sådant här event. Vi får visa en bredd och hur man kan utveckla den samiska kulturen genom konstnärliga uttryck. Och jag hoppas det kan skapa nätverk, säger Liv Aira, arrangör och dansare.

Festivalenarrangeras av kulturföreningen Aktavuohta i samarbete med Invisible People Contemporary Dance Company.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.