Demonstranterna har spärrat av huvudgatan Karl Johans gate och kallar den nu för Elsa Laulas gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: NRK:s rapportering efter att demonstranterna spärrat av huvudgatan Karl Johans gate och namngett den till Elsa Laulas gata under en av de stora demonstrationerna i Oslo. Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Fosen-aktivisterna till Högsta domstolen i juni

Uppdaterad
Publicerad

Efterdyningarna av de stora demonstrationerna i Oslo fortsätter.

Den 19 juni lyfts frågan i den norska Högsta domstolen.

– Det är tråkigt att det blev så men vi är redo att kämpa vidare, säger Ella Marie Hætta Isaksen till NRK Sápmi.

Det var i februari 2023 som ungdomarna vandrade in på Olje- och energidepartementet i Oslo och vägrade lämna byggnaden.

I flera dagar satt de kvar innan polisen bar ut dem.

Bedöms ha principiell betydelse

Det var startskottet på de stora demonstrationerna mot norska regeringens hantering av vindkraftparken på Fosen.

Aktivisterna bötfälldes för protesterna men vägrade betala. Det ledde till att de åtalades bara för att sedan frias i både den norska motsvarigheten till tingsrätten och hovrätten.

Åklagaren har däremot inte gett upp ärendet. Nu är det klart att ärendet lyfts i Norges Høyesterett den 19 juni. Det är motsvarande Högsta domstolen i på svensk sida. Där lyfts enbart ärenden som anses vara av principiell betydelse.

Majoritet ville fälla demonstranterna

Åklagaren hänvisar bland annat till att en majoritet av domarna i hovrätten ville döma aktivisterna. Fyra av domarna ville ha en fällande dom och tre av domarna ville ha en friande dom. I norska domstolar krävs däremot att minst två tredjedelar av domarna ska vara överens för att den åtalade ska dömas.

Åklagaren tror även att det här ärendet kan få principiell betydelse för demonstrationer i Norge i framtiden.

– Vi tror att det här fallet kan få betydelse för senare demonstrationsfall när det gäller vilka åtgärder polisen kan vidta i liknande situationer, säger åklagaren Stian Hermansen till NRK Sápmi.

Norska staten bad om ursäkt

När demonstrationerna i Oslo började hade det gått 500 dagar sedan norska staten dömdes för folkrättsbrott på grund av hanteringen av vindkraftparken på Fosen. Renskötarna i området var hårt drabbade av vindkraftverken och hade ändå inte haft något talan när parken byggdes.

Efter ett flertal demonstrationer 2023 bad norska staten om ursäkt. Samtidigt påbörjades samtal med renskötarna på Fosen som nu har resulterat i att de kommit överens om ett avtal som säkerställer renskötseln i området, enligt renskötarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.