Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sápmi frågade tre personer som inte är renägare, varför de vill tillhöra en sameby. Foto: Per Carlsson

Därför vill de tillhöra en sameby: ”Att återknyta till rötterna”

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelse vill se ett nytt medlemskap i samebyarna för personer som inte är renägare. Det skulle gälla vid sidan om nuvarande medlemskap och har fått blandat mottagande.

– Det är att återknyta till våra rötter, säger Urban Vännberg i Sorselse, vars förfäder bedrev renskötsel.

Förslaget är ett av de stora debattämnena på Sametingets plenum i Arvidsjaur. Kritikerna befarar att det skulle leda till splittring i samegruppen.

– Vi ansvarar för renskötseln i området gentemot andra intressenter och myndigheter, att få en splittring där när man kanske börjar se till andra intressen, egna intressen, inte se till helheten, säger Johan Lundgren, ordförande i Östra Kikkejaurs sameby.

Frågade tre icke renägare

SVT Sápmi ställde frågan till tre personer som i dag inte är medlemmar i en sameby om varför de vill bli det.

– Vi måste ju få vara med på alla rättigheter vi samer har. Vi har ju det här med jakt och fiske som i dag enbart är för samebyns räkning ovan odlingsgränsen, säger Stig Vännberg, Sorsele.

Bli fullvärdig medlem

Redan i dag kan en enskild sameby öppna för icke renägare. Lilian Mikaelsson har ett sådant icke fullvärdigt medlemskap i Udtja skogssameby.

– Jag har ju inte de fulla demokratiska rättigheterna. Med det nya förslaget skulle jag få bestämma mer , säger hon till SVT Sápmi.

SSR avvisade förslaget

Samtidigt som frågan behandlas på Sametingets plenum i Arvidsjaur, diskuteras den i de olika remissinstanserna.

Det pågående landsmötet i Svenska Samernas Riksförbund i Piteå beslöt, till exempel, under torsdagsförmiddagen att avvisa förslaget om samebyorganisering med hänvisning till att det strider mot regeringens direktiv.

Se hela enkäten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.