Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ööhpehtimmiesysteemesne gåerede jienebe darjodh juktie åarjelsaemien gïelen gaarhkh nænnoestidh. Orre dåakteretjaalege Ubmejen universiteeteste dam vuesehte, maam David Kroik tjaaleme. Dïhte abpe sov jielemem goh geerve almetje gïelejealajehteminie barkeme. Foto: SVT

David Kroik disputerar idag

Uppdaterad
Publicerad

Det formella utbildningssystemet har möjlighet att bidra i större utsträckning till sydsamiskans livskraft. Det visar en ny avhandling i språkdidaktik av David Kroik vid Umeå universitet.

– Jag har jobbat med språkrevitalisering och samiska egentligen hela mitt liv så av den anledningen så bedömde jag det som en viktig sak att forska på också. Sen är det också intressant att undersöka hur de här processerna sker i vår samtid, säger han.

David Kroik har ägnat hela sitt vuxna liv åt revitaliseringen  – idag disputerar han vid Humanistisk fakultetet, Institutionen för språkstudier, Umeå universitetet.

 Att skapa rum för samisk språkanvändning: språkrevitalisering i utbildningssammanhang, så heter avhandlingen. Opponenten är Caroline Kerfoot, professor, Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet.

Går att följa digitalt

– Jag har inte bara undersökt hur språkrevitalisering sker. Jag beskriver också att man som forskare också har ett ansvar att delta i den här processen med språkrevitalisering, så jag undervisar till exempel framtida sydsamiska lärare och jag hoppas att vi ska ta samiskan med oss från historien och in i framtiden, säger David Kroik som också är lektor i sydsamiska vid Nord universitet i Norge.

Disputationen går att se över länk från Umeå universitets hemsida.

Hör David Kroik i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.