Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Pirita Näkkäläjärvi, ordförande för Sametinget på finsk sida, om domstolens beslut. Hon blev vald till ordförande efter det val som nu ogiltigförklaras. Foto: Vesa Toppari / Yle

Domstol avslår Sametingsvalet i Finland – måste tas om

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hade Sametinget på finsk sida val.

Nu måste valet göras om – det slår högsta förvaltningsdomstolen nu fast.

Förra hösten var det val till Sametinget på finsk sida där valnämnden fastställde valresultatet den 4 oktober.

Men på onsdagen ogiltigförklarade Högsta förvaltningsdomstolen (HDF) i Finland valet och beordrat att det ska tas om.

Domstolen anser att Sametingets valnämnd felaktigt uteslutit 72 personer ur röstlängden.

Domstolen konstaterar i ett pressmeddelande att dessa personer varken har kunnat delta i kandidatuppställningen eller rösta i valet där endast personer som finns upptagna i vallängden får rösta.

Sametingets styrelse har möte i dag

Sametingets valnämnd hade tagit bort tiotals personer ur vallängden som HFD i föregående val gett rösträtt emot Sametingets vilja.

Sametingets valnämnd har hänvisat till internationella människorättsavtal som betonar samernas rätt att själva bestämma vilka som har rätt att rösta i sametingsvalet.

Men många upplevde att de hade berövats sin rösträtt.

Det är oklart när ett nytt val kan ske – men Sametingets styrelse behandlar frågan under onsdagen.

– Vi kommer att studera Högsta förvaltningsdomstolens avgöranden noga. Fram till nyvalet är det viktigt att se till att Sametingets dagliga verksamhet kan fortsätta som vanligt, säger ordförande Pirita Näkkäläjärvi till Yle.

Valet omstritt i Finland

Vilka som ska få ställa upp i Sametingsvalet på finsk sida har länge varit omstritt. I dag kan den som vill rösta eller ställa upp hänvisa till att en förfader långt bak i tiden bedrivit samiska näringar. Det till skillnad från på svensk och norsk sida där valdeltagandet avgörs av om släkten varit samisktalande eller inte.

Kritikerna har menat att politiker som inte är samer väljs in i Sametinget i Finland vilket landet även har fått kritik för från FN. Det här är tänkt att ska åtgärdas med den nya Sametingslagen som regeringen godtog i december.

Lagen väntas innebära att de samepolitiker som nu tagits bort från vallängden inte skulle ha fått ställa upp i valet. Men den har ännu inte behandlats av riksdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Anni-Sofia Niittyvuopio, ordförande i Sametingets ungdomsråd, om varför hon tycker det är viktigt att den nya Sametingslagen kommer på plats. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.