Waorani-ledaren Nemonte Nenquimo under domstolsprocessen mot staten som ledde fram till valet i söndags. Foto: Dolores Ochoa/TT/AP

Ecuador röstade för att stoppa oljeborrning i reservat

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador stoppar oljeborrning i ett reservat för urinvånare i Amazonas. Det är resultatet av en av de två folkomröstningar som hölls i samband med helgens presidentval.

– Äntligen kastar vi ut oljebolagen från vårt område, säger Waorani-ledaren Nemonte Nenquimo enligt The Guardian.

Med nästan alla röster räknade hade 59 procent röstat för stoppet, som påverkar en åttondel av all oljeproduktion i landet.

– Jag känner mig överlycklig över ecuadorians rungande beslut att stoppa oljeborrning i mitt folks heliga hemland, säger Waorani-ledaren Nemonte Nenquimo enligt The Guardian.

Klimatkrisen

Hon fortsätter:

– Detta är en stor seger för alla ursprungsbefolkningar, för djuren, växterna, skogens andar och vårt klimat!

Reservatet där det omstridda oljefyndet är hem åt fem grupper urinvånare, varav tre lever isolerat från omvärlden Borrningarna inleddes 2016 och avgående presidenten Guillermo Lasso har tidigare sagt att ett stopp kommer att kosta Ecuador motsvarande 176 miljarder kronor de kommande 20 åren.

Högerkandidat överraskade

Vem som tar över som president blev däremot inte klart under helgen. Den vänsterlutande advokaten Luisa González gick starkast och fick 33 procent av rösterna. Men valet kommer gå till en andra valomgång den 15 oktober.

Då kommer hon ställas mot valets stora överraskning, högerkandidaten Daniel Noboa. Han fick 24 procent av rösterna, ett resultat långt före flera av förhandsfavoriterna.

35-årige Noboa tros ha vunnit många röster på ett starkt framträdande i den enda tv-sända debatten, där han var klädd i skottsäker väst. Valet hölls i skuggan av mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio i Quito den 9 augusti. Han bedrev en kampanj mot korruption och organiserad brottslighet, och i valet har så gott som samtliga kandidater lovat bekämpa drogkartellerna.

I klippet: Här engageras 3600 poliser för att flytta gängledaren som tros vara kopplad till mordet på presidentkandidaten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den gigantiska insatsen i klippet. Foto: Ecuadorianska polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet