Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Marie Persson Njajta om hur Sametinget arbetar vidare med rapporten om våld mot samiska kvinnor. Foto: SVT

Efter våldsrapporten – Sametinget begär mer pengar från regeringen

Publicerad

Rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” släpptes i mars.

Nu har Sametingets styrelse begärt mer pengar från regeringen för att kunna jobba vidare med frågan.

– Det behövs direkta åtgärder och mer forskning i ämnet, säger styrelseledamoten Marie Persson Njajta.

I mars släpptes rapporten ”Våld mot samiska kvinnor” som visade bland annat att nästan var tredje kvinna har utsatts för fysiskt våld.

Rapporten hade gjorts av en forskargrupp på Umeå universitet på uppdrag av Sametinget och på plenum nyligen presenterades resultatet där politikerna också fick ställa frågor.

– Det är ett led i att förbättra kunskapsläget på den här osynliggjorda frågan kring våldet mot samiska kvinnor, säger Marie Persson Njajta, styrelseledamot.

Begärt mer pengar

Sametinget har hittills bara haft tillfälliga medel till hälso- och jämställdhetsfrågor men nu har man begärt mer pengar från regeringen för att kunna jobba vidare.

– Vi måste ha en tjänst som kan jobba med det här och det behövs direkta åtgärder och mer forskning i ämnet, både kvantitativt och kvalitativt. Om vi har fortsatt resurser och ansvar, alltså ett ansvar att jobba med frågan, då kan vi se till att det tas vidare, säger Njajta.

Káren-Ann Hurri från Samelandspartiet tycker dock att det saknas något om HBTQ-samernas behov och har lämnat in en motion till Sametinget.

– Att vi ska ha vårt eget särskilda stödsystem som arbetar för HBTQ-samer. Till exempel att vi har egen liknande speciell forskning som nu har gjorts för kvinnor. Att vi har en tjänst som kan arbeta med ett eget gräsrotsarbete tillsammans med samiska HBTQ-organisationer, säger hon.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ELLER NÅGON ANNAN ÄR VÅLDSUTSATT

  • Om du utsatts för brott, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Om det är en akut situation, ring larmnumret 112.
  • Kvinnofridslinjen: samtalsstöd via telefon dygnet runt, telefon: 020 505 050
  • Stödlinjen för män som utsatts för fysiskt eller psykiskt våld av en närstående eller sexuellt våld, telefon: 020-80 80 80.
  • Stödlinjen för transpersoner för vuxna transpersoner, telefon: 020-55 00 00.
  • BRIS telefon: 116 111
  • Välj att sluta telefon: 020 555 666
  • Akka Jokkmokks samisk kvinnojour

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.