Gard Emil Elvenes vann priset för bästa manliga biroll i filmen ”Ellos Eatnu” på Amandagalan i helgen. Foto: Mer Film och Jan Kåre Ness

”Ellos Eatnu” vann tre priser på Amandagalan

Uppdaterad
Publicerad

Den stora vinnaren i Norges motsvarighet till Guldbaggen blev filmen “Ellos Eatnu – låt älven leva”. Vid Amandagalan i helgen vann filmen hela tre priser.

– Wow, det här är stort, sa en rörd Gard Emil Elvenes till NRK, när han tog emot priset för bästa manliga biroll. 

”Ellos Eatnu – låt älven leva” handlar om Altakonflikten på norsk sida på 1970-talet och protesterna mot ett kraftverksbygge.  

Filmen var nominerad i åtta kategorier på Amandagalan. Den vann i tre klassar, vara de två tyngsta: bästa film och bästa regi. 

”Få andra att blomstra”

– En regissörs viktigaste uppgift är att få andras talang att blomstra, och jag hade inte fått det här priset om det inte vore för att jag jobbat med så många extremt duktiga människor, där jag särskilt vill peka ut Ella Marie Hætta Isaksen i huvudrollen och alla andra underbara skådespelare, sa regissören Ole Giæver till NRK. 

Tvingades ta ställning

Ella Marie Hætta Isaksen spelade den unga läraren Ester, som flyttade till Alta för att jobba. Konfikten om kraftverksdammen utmanade hennes samiska identitet och Ester tvingades ta ställning. 

Detta var inte första gången som ”Ellos Eatnu” vann pris. Vid Göteborgs filmfestival i februari vann filmen två priser i prestigefyllda Dragon Awards.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellos eatnu – La elva leve. Foto: Pressbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.