Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellos eatnu – La elva leve. Foto: Pressbild.

Alta-konflikten på bioduken – ”En av de viktigaste filmerna som gjorts”

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Ellos eatnu – La elva leve”, en verklighetsbaserd film om Alta-konflikten som utspelade sig för 40 år sedan, är öppningsfilm på Tromsö internationella filmfestival som börjar på måndag. Artisten Sofia Jannok har en roll i filmen.

– Jag är så stolt över att vara en del av den här viktiga filmatiseringen av händelserna i Alta-konflikten, säger hon.

”Ellos eatnu” är en fiktionsfilm som belyser Alta-konflikten. Alta-konflikten var en strid om vattenkraftsutbyggnaden av Alta-Kautokeinoälvarna i nord Norge. Planen var att dämma Altaälven, vilket hade resulterat i att delar av byn Masi, Máze hade hamnat under vatten. Det här kom att bli en kamp om samiska rättigheter. Samiska demonstranter hungerstrejkade och kedjade fast sig. Den norska polisen satte igång sin största aktion i fredstid.

”Viktig film och framförallt nu”

Skådespelaren och artisten Sofia Jannok, som har en roll i filmen, säger att det här är en av de viktigaste filmerna som har gjorts. Händelsen har hänt i närtid och knutit samman samerna över landsgränserna och lyft samiska rättighetsfrågor på en ny nivå.

– Filmen är viktig och framförallt nu, som en påminnelse till dagens samhälle och politiker, att det var inte längesen som det här skedde och ändå verkar man gå den vägen igen, säger Sofia Jannok fortsätter:

– Min hälsning till politikerna är: enough is enogh!

Urfolkens kamp för existens

Nu på måndag börjar den 33:e upplagan av Tromsö internationella filmfestival (TIFF) i Tromsö där ”Ellos eatnu” är öppningsfilmen. Huvudrollsinnehavaren Ella Marie Hætta Isaksen och regissören Ole Giæver deltar i öppningen och även Sofia Jannok.

Regissören vill med filmen visa vad som stod på spel under konflikten. En historia om hur samer har blivit behandlade i Norge och hur de har kämpat för sina rättigheter. Kampen om älven var liten, men en viktig del av en större kamp. Filmen beskrivs som en gripande och rörande skildring av urfolkens kamp för sin existens.

”Dags att välja sida”

Sofia Jannok menar att vi nu nåt en punkt där vi inte har någonstans att ta vägen på grund av alla exploateringar. Hon menar att det inte bara berör samerna utan varenda människa som andas på denna jord. Hennes önskan är att folk genom filmen påminns om att liknande saker händer här och nu.

– Jag önskar att de som ser på filmen, vare sig det är den vanliga människan eller en politiker, att man väljer vilken sida av historien man vill stå på. Nu är det dags att välja, vill man vara på livets eller dödens sida, säger Sofia Jannok.

Uttagen till Dragon Awards

”Ellos eatnu” kommer upp på biograferna i Norge den tredje februari. Filmen har även blivit uttagen till huvudtävlingen på Göteborgs filmfestival där nio nordiska filmer tävlar om Dragon Award priset, där vinnaren utses den fjärde februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.