Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Elina Backlund Arab (S), Johnny Lundin (C) och Viktoria Jansson (M) under presskonferensen gällande framtidens sjukhusstruktur i region Västernorrland. Foto: Per-Erik Ström

Går vidare med förslag – stora nedskärningar på Sollefteå sjukhus

Publicerad

Stora nedskärningar är att vänta på Sollefteå sjukhus.

Det meddelade den politiska majoriteten i Region Västernorrland på måndagen.

Samtidigt står det också klart att Lycksele BB kommer att tvingas hålla stängt i sommar på grund grund av bemanningsbrist.

Den 12 april presenterade Ernst & Young en rapport om att stänga flera verksamheter på Sollefteå sjukhus.

Förslaget som skulle innebära att sjukhuset i stället snarare blir en större vårdcentral skapade stor ilska bland vårdpersonalen.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Men nu har den politiska majoriteten som består av Centerpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna i Region Västernorrland gått vidare med en fördjupad utredning av förslaget.

Fullmäktige tar beslut i höst

– Vården för våra mest sjuka äldre är prioriterad och vi är överens om att en omställning måste göras, sa Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vid en presskonferens enligt SVT Västernorrland.

Konsulternas förslag går ut på att koncentrera specialistvården i länet till Örnsköldsviks och Sundsvalls sjukhus, och att Sollefteå i huvudsak ska bedriva geriatrisk vård för äldre multisjuka patienter i upptagningsområdet.

Hälso- och sjukvårdsnämnden är nu ansvarig för arbetet framåt där det fullständiga beslutet kommer tas på kommunfullmäktige i höst.

Lycksele BB har sommarstängt

Samtidigt står det nu också klart att Lycksele BB kommer att tvingas stänga i sommar.

I februari öppnade man igen efter ha varit stängt i ett år på grund av barnmorskebrist men kunde öppna när regionen lyckades lösa bemanningen med hyrpersonal.

Men i sommar får man inte ihop bemanningen och Lycksele BB och akutgyn kommer att vara stängt under veckorna 27-32.

– Det här är ett väldigt tråkigt besked att lämna och vi förstår att det påverkar och kan skapa oro. Detta är inte en önskvärd situation men vi har gjort allt vi har kunnat för att hitta en lösning. Men tillslut kom vi fram att vi inte har tillräcklig bemanning, säger Anna-Lena Renström, verksamhetschef, till SVT Västerbotten.

Kvinnor som ska föda och personer som behöver akut gynekologisk vård hänvisas i stället till Umeå eller Skellefteå.

TIDPLAN FÖR DEN POLITISKA PROCESSEN

8 maj – förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsutskottet

17 maj – förslaget bereds i hälso- och sjukvårdsnämnden

29 maj – förslaget bereds i finansutskottet

5 juni – förslaget bereds i regionstyrelsen

18-19 juni – inriktningsbeslut avseende etapp två fattas i regionfullmäktige

Under hösten 2024 påbörjas en fördjupad utredning av inriktningsbeslutet. Tidigast i slutet av året fattas skarpa politiska beslut kring den framtida sjukhusstrukturen.

Källa: rvn.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet