Sofia Jannok medverkar i filmen ”Ellos Eatnu”, som fått åtta nomineringar till norska Amandapriset, motsvarigheten till svenska Guldbaggen. Foto: Linn Vikström

Ellos Eatnu har fått flest nomineringar till Amandapriset

Uppdaterad
Publicerad

Samiska filmen ”Ellos Eatnu – låt älven leva” har fått flest nominerar till norska Guldbaggen-priset. Filmen är nominerad i åtta kategorier. 

”Hur fett!” skriver Sofia Jannok, en av de medverkande, på sociala medier. 

Amandapriset, som utmärkelsen heter, är en del av Norges internationella filmfestival, och priset kommer att delas ut den 19 augusti, enligt NRK

”Ellos Eatnu” har nominerats i bästa manliga biroll, bästa kostym, bästa scenografi/produktionsdesign, bästa orinialmusik, bästa klipp, bästa manus, bästa biofilm i Norge och bästa regi.

Om Alta-konflikten

”Ellos Eatnu” handlar om den unga läraren Ester som i slutet av 70-talet flyttade till Alta för att jobba. Samtidigt pågick protesterna mot en kraftverksdamm. Konfikten utmanade hennes identitet och tvingade Ester att ta ställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.