Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker det är ett tråkigt beslut”, säger Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd om EU-beslutet. Foto: Julien Warnand/TT

EU närmare ny minerallag – stor besvikelse på Sametinget

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli enklare för företag att starta upp nya gruvor där man utvinner metaller.

På torsdagen klubbade Europaparlamentet igenom beslutet som kan bli ny lagstiftning nästa år.

– Det är ett tråkigt beslut, säger Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd.

Runtom i Sápmi har renbetesmarker fått ge vika för nya gruvor, vindkraft och annan exploatering. Och för bara några veckor anordnades det en manifestation i Kiruna för marker som utsatts för exploatering.

Men under torsdagen fattade Europaparlamentet i franska Strasbourg beslutet som gör att det kan bli enklare att starta upp nya gruvor eller öppna upp gamla stängda gruvor. Förslaget går nu vidare till förhandlingar för att eventuellt bli lagstiftning nästa år.

Efterfrågan på metaller ökar

Beslutet beräknas främst vara till fördel för storföretagen som vill utvinna mineraler som används i exempelvis mobiltelefoner och batterier och EU är i dag beroende av att importera från framförallt Kina.

– EU-kommissionen räknar med att efterfrågan på så kallade kritiska metaller kommer att femfaldigas under de närmsta decennierna, säger SVT:s europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Det var också de argumenten som framfördes i talarstolen.

– När vi tittar på avkarbonisering och digitalisering ser vi den största förändringen och omvandlingen i våra samhällen sedan uppfinningen av ångmaskinen, sade Nicola Beer, liberal parlamentariker från Tyskland i talarstolen enligt AFP.

”Dåliga på att lobba”

Beslutet röstades igenom med stor majoritet. 515 parlamentariker röstade för, 34 var emot och 28 lade ner sin röst, enligt AFP.

Jan Rannerud, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd, om beslutet:

– Vi är väldigt dåliga på att lobba, sametingen arbetar utifrån våra resurser och vi har inga resurser för att åka till Bryssel men jag skulle önska att vi hade bättre strategier, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är ett tråkigt beslut men det är väl inte så att man bryter ihop.

Enligt Miljöpartiet innehåller förslaget en stor grön vinst.

– Tack vare oss gröna har EU-parlamentet säkerställt stärkt skydd för urfolks rättigheter i den här lagen. Det är helt avgörande att vi fått till en skarp ståndpunkt inför kommande förhandlingar, säger Pär Holmgren, EU-parlamentariker.

Rättelse:

I en tidigare version av texten framgick det som att lagen redan var stiftad. Det är fel. Beslutet går nu vidare i processen för att eventuellt bli lag 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.