Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimataktivisten Greta Thunberg, till höger, deltog i manifestationen i Kiruna på lördagsförmiddagen. ”Vi kan inte acceptera fortsatt markstöld,” sa hon. Foto: SVT Sápmi

Manifestation i Kiruna mot exploatering – Greta Thunberg deltog

Uppdaterad
Publicerad

En manifestation för förlorade marker anordnades på lördagen i Kiruna nya centrum. Ungdomar från samebyarna och klimataktivister höll en ceremoni där en akkja symboliserade en likkista.

– Vi kan inte acceptera fortsatt markstöld, sa Greta Thunberg.

Runtom i Sápmi har renbetesmarker fått ge vika för nya gruvor, vindkraft och annan exploatering. Därför anordnade ungdomar från samebyarna Gabna och Laevas tillsammans med Fridays for future manifestationen i nya centrum.

På Stadshustorget stod en akkja placerad. Ungdomarna samlades runt den, som kring en likkista. En och en gick de fram och la ner en blomma. Några hade med sig ett gravljus. I bakgrunden hördes lågmäld musik.

Klimatkrisen
Demonstranterna höll upp en banderoll mot exploateringen till ackompanjemang av en trumma. Foto: SVT Sápmi

Cirka ett hundratal personer hade samlades för att se manifestiationen. Även polisen fanns närvarande.

Tal om renens roll

I talen som följde på scenen uppmärksammades renens viktiga roll för den biologiska mångfalden.

– De renbetesmarker som finns i dag fungerar som en kolsänka. Med exploateringen riskerar vi inte bara att förlora en del av vår kultur, utan även möjligheten att bromsa klimatförändringarna, sa en talare.

På Stadshustorget fanns akkja uppställd. Demonstranterna i kolt samlades runt den som vid en likkista. En och en la de ner blommor. Några hade gravljus med sig. Foto: SVT Sápmi

Även ungdomar från norsk sida fanns bland talarna. Förutom tal framfördes musik och jojk av demonstranterna.

Kritiserade ”snabba fix”

Klimataktivisten Greta Thunberg var huvudtalare och talade om den kolonialism som samerna utsatts för i århundraden.

Hon kritiserade de lösningar som förs fram i majoritetssamhället för att rädda klimatet.

– De är snabba fix, falska lösningar som låser in oss i överkonsumtion och naturexploatering, sa Thunberg och fick rungande applåder.

Manifestationen genomfördes på dagen 30 år efter en annan uppmärksammad demonstration i Kiruna. Den gången handlade det om hungerstrejk mot att staten släppt småviltsjakten fri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Partapuoli, en av arrangörerna, var både nöjd och rörd över uppslutningen på manifestationen. Hör hör henne utveckla vad stödet betyder i klippet. Foto: SVT Sápmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet