Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: NRK

Eurovision-stjärnan Mattis Hætta är död

Uppdaterad
Publicerad

Den samiska eurovision-stjärnan Mattis Hætta, är död, meddelar familjen till NRK.

Hætta var den första som jojkade i Eurovision song contest.

Det var ett klassiskt Eurovision song contest-ögonblick.

Mattis Hættas duettpartner Sverre Kjelsberg började ensam på scenen. Plötsligt tystnade både han och orkestern. En lampa släcktes. Och en jojk började höras bakgrunden.

Där kom Mattis Hætta injojkande på scenen med ett nervöst leende på läpparna.

De representerade Norge och kom till sist på en blygsam 16:e plats efter bland annat Tomas Ledin och Irlands Johnny Logan. Men de skulle för alltid bli ihågkomna för den första jojken.

Blev kampsång

Efter Eurovision song contest 1980 så blev Mattis Hætta en superstjärna i Norge. Låten ”Sámiid ædnan” gjorde att jojken fick en helt ny publik där människor utan någon som helst koppling till Sápmi gick runt och jojkade. NRK kallar i dag låten för ”världens kändaste jojk”.

Den kom dessutom att bli en kampsång i de samiska protesterna under Alta-konflikten. Låten handlar delvis om just demonstrationerna som då pågick med full kraft där samer bland annat hungerstrejkade utanför norska riksdagshuset i protest mot vattenkraftsutbyggnaden i norra Norge.

Mattis Hætta dog efter en tids sjukdom. Han blev 63 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.