Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jokkmokks kommunalråd Roland Boman (FiJ) i klippet förklara varför utbildningar i lulesamiska är viktiga för hans kommun. Foto: SVT

Kraftig minskning av antalet sökande till kursen i lulesamiska

Uppdaterad
Publicerad

Medan intresset ökar för höstens utbildningar i nordsamiska och sydsamiska, märks en kraftig minskning av antalet sökande till kursen i lulesamiska vid Umeå universitet. 

– Det är inte bra, säger Jokkmokks kommunalråd Roland Boman till SVT Sápmi.

SVT Sápmi har tidigare berättat om rekordmånga sökande till utbildningarna i nordsamiska i både Kautokeino, på norsk sida, och i Uppsala. 

När det gäller nybörjarkursen i lulesamiska, som startar i Umeå till hösten, är siffrorna inte lika glädjande.  

67 procent färre sökande

Elva personer har sökt att jämföras med 33 vid den senaste kursstarten 2021. Det innebär en minskning med 67 procent. 

Att ansökningarna minskat med två tredjedelar är inte bra, säger kommunalrådet Roland Boman, som representerar det lokala partiet Framtid i Jokkmokks kommun, FiJ. 

Viktigt för Jokkmokk

– Det är ju aldrig bra att färre söker till utbildningar som är viktiga för oss i Jokkmokks kommun, säger Roland Boman. 

Lulesamiska är ett av de mindre samiska språken och talas i Jokkmokk och Gällivare kommuner samt kring Tysfjord på norsk sida. 

I skolan och vården

För Jokkmokks kommun är det viktigt med lulesamisk kompetens. 

– Det är ju på lärarsidan, och jag ser att från och till har vi problem med att rekrytera. Även i viss mån inom äldreomsorgen krävs det folk som behärskar det lulsesamiska språket, säger Roland Boman. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.