Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sápmis nyhetssajt på svt.se firar ett år. Redaktionschef Marja Påve gläds åt framgångarna och ser framåt. Foto: SVT/Mikaela Sjöstedt

SVT Sápmis nyhetssajt fyller 1 år

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har det gått ett år sedan SVT Sápmis egen nyhetssajt lanserades.

– Det är så roligt och en glädjes dag, säger Marja Påve, redaktionschef.

På bara ett år har väldigt mycket förändrats på SVT Sápmi. För ett drygt år sedan hade redaktionen ingen egen plattform för sina nyheter. Nyhetstexterna online publicerades en gemensam sajt med Sameradion på SRs plattform, och tv-inslagen publicerades som vanligt i den samnordiska sändningen Ođđasat.

Större publik än någonsin

Men mycket förändrades den 1 december 2021 när den nya sajten lanserades. Redaktionen fortsätter producera för Ođđasat och veckoprogrammet 15 minuter från Sápmi. Men den största nyhetsplattformen är numera nyhetssajten – som i dag når fler än 100 000 läsare per vecka. Som mest har SVT Sápmi under året nått fler än 300 000 läsare under en enskild vecka.

– Vi har verkligen ansträngt oss och arbetat med det här. Nu har sidan funnits i ett år och jag hoppas att vi har gjort oss ett namn, säger Marja Påve, redaktionschef.

Samiskt och urfolksperspektiv

Tack vare nyhetssajten så producerar nu redaktionen dessutom betydligt fler nyheter än någonsin tidigare – på både samiska och svenska.

Hur ska ni arbeta framöver?

– Vi ändrar våra arbetssätta allteftersom och vi kommer också framöver att sätta upp nya mål för sidan så vi vet hur vi ska arbeta. Men vi ska fortsätta erbjuda innehåll med ett samiskt och urfolksperspektiv och nyheter över hela Sápmi, säger Marja Påve.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.