Temabild Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler Samebyar planerar stämma staten: ”Det är glädjande”

Publicerad

Samebyarna Unna tjerusj och Baste i Gällivare kommun har ansökt om en halv miljon kronor var från Samefonden för att förbereda en stämning mot staten.

– Det är glädjande. Det behövs mer press på staten, säger Matti Blind Berg, ordförande i Svenska samernas riksförbund, till SR Sameradion.

Flera samebyar går nu i Girjas spår och stämmer staten. Det här efter att Renmarkskommittén i sitt delbetänkande föreslagit att staten fram till 2025 fortfarande ska upplåta småviltsjakten och fisket – utöver då det gäller samebyar som har vunnit i domstol.

Unna tjerusj och Baste har tagit fasta på det och ser en stämning som enda möjligheten framåt.

När SVT Sápmi och Sameradion tidigare i somras träffade Eric M Runesson, ordförande i renmarkskommittén, så konstaterade han själv att fler stämningar kunde bli en följd av delbetänkandet.

– Tycker man att man har en ensamrätt och fakta som finns på bordet lutar åt det hållet så kan man tänka sig då att man inte vill vänta utan att man går till domstol, sade han.

Unna tjerusj och Baste skriver i sin ansökan att den historiska bevisning i Girjas-målet även bör gälla dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.