Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartisten Henrik Blind från Jokkmokk (till vänster) nämns som möjligt nytt språkrör efter Per Bolund. Se honom kommentera spekulationerna.. Foto: SVT

Henrik Blind säger inte nej om att bli Miljöpartiets nya språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hade Miljöpartiets språkrör Per Bolund på torsdagen aviserat sin avgång förrän hans möjliga efterträdare pekades ut.

Henrik Blind i Jokkmokk finns ännu en gång med på listan – och den här gången svarar han inte nej på frågan om han är beredd att ställa upp.

– Jag vill få sommaren att fundera på saken, säger han till SVT Sápmi. 

Vid 11-tiden på torsdagen plingade det till i datorerna på redaktioner runtom i landet: Per Bolund ställer inte upp för omval vid partikongressen i höst. Bolund meddelade samtidigt att han även kommer att lämna riksdagen. 

Blind pekas ut igen

De politiska kommentatorerna lade genast pannan i djupa veck och levererade namn på tänkbara efterträdare.  

Ett av namnen som återkommer på många experters listor över tänkbara efterträdare är Henrik Blind, vice ordförande i kommunstyrelsen i Jokkmokk.

– Det var en märklig dag att få pushnotiserna med mitt eget namn, säger han.

Det är inte första gången som Henrik Blinds namn nämns i språkrörssammanhang. 2018 fick han frågan om han ville efterträda Gustav Fridolin.

”Ska fundera på saken”

Den gången svarade han nej. I dag svarar han så här på SVT Sápmis fråga om han kandiderar:

– Jag har inte tänkt de tankarna. Jag har sagt så här, jag vill få sommaren att fundera på saken.

Det är inte första gången som ditt namn nämns i sådana här sammanhang. Du är en erfaren politiker, vad är det som gör att du tvekar?

– Självklart är det också så att jag är ett av två kommunalråd i Jokkmokk. Det innebär mycket arbete, både roligt och viktigt arbete. Men jag vill också få tiden att reflektera var min röst är viktigast. 

Du svarade inte riktigt på min fråga, blir du språkrör om du får frågan?  

– Jag har överhuvudtaget inte funderat över det, så jag kan inte svara i dag. 

Kanske bara ett språkrör

Det är dock inte självklart att Miljöpartiet kommer att återbesätta språkrörsposten efter Per Bolund. Inom partiet finns önskemål om att, som övriga riksdagspartier, ha enbart en partiföreträdare. Frågan drivs bland annat av ungdomsförbundet Grön ungdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.