Siri Länta från Jåhkågasska tjiellde och Jonas Vannar från Sirges sameby var två av de som vittnade inför högsta förvaltningsdomstolen under onsdagen. Foto: Jörgen Heikki/Adam Karls Johansson/Sameradion

Förhandlingarna avslutade: ”Känner mig hoppfull”

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen är avslutade.

Nu är det upp till domstulen att fatta beslut om regeringens beslut ska stå fast eller inte – men det kan komma att dröja.

– Det bör komma inom några månader, säger Jåhkågasska tjielldes juridiska ombud Camilla Wikland.

På onsdagen fortsatte den andra och sista dagen i förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen gällande gruvan i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk.

Naturskyddsföreningen, Sirges sameby och renskötaren Siri Länta från Jåhkågasska tjiellde vittnade om vilka konsekvenser en gruva skulle innebära.

– Det har varit två långa dagar så nu ska det bli skönt att komma hem. Det har varit en oro för hur det ska bli men jag är också hoppfull att vi kommer kunna stoppa gruvan, säger hon.

Då kan dom komma

Jåhkågasska tjielldes juridiska ombud Camilla Wikland känner sig nöjd efter förhandlingarna.

– Vi har kunnat föra fram våra argument på ett bra sätt. Vi har sagt att vi ville, det viktigaste var att renskötarna har fått berätta hur renskötseln påverkas, säger hon.

Vad händer nu?

– Nu ska vi skicka in ett kompletterande yttrande där vi slutför vår talan och sedan är det en en viss väntan innan Högsta förvaltningsdomstolen kommer fatta sitt beslut.

När kan vi förtvänta oss en dom?

– Det bör komma inom några månader, säger Wikland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lea ain guhkes proseassa ovdal go šaddá ruvki Gállogii. SVT Sámi reporttár čilge dán filmmabihttás. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.