Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unesco gör kontrollbesök till Laponia – kan listas som hotat Foto: SVT

UNESCO ska ha extra bevakning av Laponia

Uppdaterad
Publicerad

Världsarvet Laponia är hotat på grund av gruvplanerna i Gállok.

Nu har Unescos världsarvskommitté beslutat sig för en särskild övervakning av området.

Gruvplanerna i Kallak/Gállok utanför Jokkmokk har kritiserats av forskare, samebyar, miljörörelsen, länsstyrelsen och FN eftersom den hotar rennäringen, naturen i området och världsarvet Laponia och under veckan ska ärendet upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

”Välkomnar beslutet”

Förra veckan beslutade Unescos världsarvskommitté dessutom om en så kallad ”Reactive Monitoring Mission” gällande världsarvet Laponia.

Det innebär särskild övervakning och platsbesök av Unesco och dess rådgivande expertorgan och syftet är att Unescos världsarvskommitté ska kunna bistå med lämpliga lösningar så att värdena upprätthålls.

– Vi välkomnar världsarvskommitténs beslut och ser fram emot en konstruktiv dialog och samarbete med Unesco och övriga aktörer i uppdraget att bjuda in en Reactive Monitoring Mission, säger Susanne Thedéen, överantikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.