Ulla Sandborgh vill inte ge någon närmare förklaring på varför hon slutar. Foto: Henrik Montgomery/TT

VD:n för Jokkmok Iron slutar – efter bara ett år

Uppdaterad
Publicerad

Ulla Sandborg slutar som vd för Jokkmokk Iron – som arbetade med gruvplanerna i Gállok/Kallak.

– Jag hade gärna varit kvar om det funnits förutsättningar, säger hon till branschtidningen Metal Supply.

Hon utsågs till vd för Beowulf Minings dotterbolag Jokkmokk Iron Mines i juni förra året. Men efter bara ett drygt år på posten slutar hon nu på egen begäran.

Enligt vad hon säger både till Metal Supply och Dagens Nyheter så anser hon inte att det finns förutsättningar för henne att arbeta vidare på posten. Exakt vad hon syftar på vill hon inte gå närmare in på.

– Jag kan inte gå in på förutsättningarna. Dels är det ett börsnoterat bolag, dels finns det andra anledningar men jag måste tyvärr stoppa där, säger hon till Dagens Nyheter.

Skjutit fram planer

Beowulf Mining fick tillåtelse från regeringen att påbörja en bearbetningskoncession förra året. Arbetet har däremot dragit ut på tiden. Bolaget skulle enligt ursprungsplanen komma med en miljötillståndsansökan i slutet av året – men i somras gav de beskedet att de avvaktar med det.

Gruvplanerna, om de blir verklighet, väntas vara ett hårt slag mot samebyarna i området. Men för gruvbolaget är det även problem med de framtida transporterna av malmen från Jokkmokk. Ulla Sandborgh har tidigare kritiserat regeringen för att inte fullfölja sina löften om att rusta upp inlandsbanen – vilket skulle krävas för transporterna.

Flera har slutat

Bolagets styrelseordförande Johan Röstin vill inte svara på frågor om varför hon slutar.

– När det gäller varför Ulla slutar så kommenterar vi inte det. Vi har gått igång med rekryteringsprocess för att hitta en lämplig ersättare, säger han till Metal Supply.

Enligt honom fortsätter arbetet ändå som planerat.

– Vi jobbar på som planerat och när det gäller tillståndsdelen så jobbar vi på och det är ingen förändring där, säger han till tidningen.

Sandborgh är inte den första som slutar i gruvbolaget i år. Så sent som i april slutade vd:n Kurt Budge och förra året lämnade styrelseordföranden Sven-Otto Littorin.

I videon: Här är stegen till gruvbrytning i Gállok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.