För några månader sedan sa regeringen ja till gruvan i Kallak. Men nu vill Naturskyddsföreningen att ärendet prövas i domstol. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen vill se rättslig prövning av Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Efter det att regeringen i mars gett grönt ljus till att fortsätta processen kring gruvan i Kallak, ansöker nu Naturskyddsföreningen om rättsprövning och tar ärendet vidare till domstol.

Naturskyddsföreningen anser att den planerade gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på mark- och vattenområden, enligt ett pressmeddelande.

”Regeringens beslut om bearbetningskoncession för gruvan i Gállok (Kallak, reds. anm.) är inte förenlig med miljöbalkens krav. Gruvan kommer att påverka stora naturvärden och göra ett omfattande intrång på oersättliga naturområden, vilket Naturskyddsföreningen inte kan acceptera”, säger generalsekreterare Karin Lexén, i pressutskicket.

Enligt Naturskyddsföreningen skulle gruvan också innebära risk för utsläpp av giftiga föroreningar och utsläpp från malmtransporterna. Man menar dessutom att den miljökonsekvensbeskrivning som har lämnats in innehåller brister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet