Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närningsminister Karl-Petter Thorwaldsson har KU-anmälts efter beslutet om Kallak-gruvan. I klippet hör du Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, som säger att det kan röra sig om jäv. Foto: TT/Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Misstänkt jäv och bjudresa i beslutet om gruvan i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Regeringskansliets ansvarige handläggare i Kallakärendet har innan gruvbeslutet varit med och beslutat att järnmalmen i Kallak är av riksintresse. Enligt flera experter som Dagens Nyheter pratat med kan det röra sig om jäv. Miljöpartiet anmäler nu näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till konstitutionsutskottet, KU.

Det är Dagens Nyheter som nu går ut med uppgifter om misstänkt jäv, en bjudresa och partiska tjänstemän kring spelet om gruvbeslutet i Kallak.

Regeringskansliets ansvariga handläggare i Kallakärendet ska 2013 varit med och fattat beslut om att järnmalmen i Kallak är av riksintresse, då i egenskap av jurist på Sveriges geologiska undersökningar, SGU.

Gruvbrytning i Kallak

Beslutet om att klassa järnmalmen som riksintresse ska ha vägt tungt i processen.

Kan röra sig om jäv

Enligt Johan Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet så kan det röra sig om jäv. Man får enligt honom inte vara med att ta beslut i samma ärende på två olika nivåer.

– Då är det tvåinstansjäv. För har man en gång gjort sig en uppfattning i ett ärende kan man vara nästan säker på att man behåller den uppfattningen, säger Olle Lundin, till DN.

Hör honom förklara detta i videon.

Bjudresa till Alperna

Enligt tidningen har även flera högt uppsatta tjänstemän vid SGU tagit ställning för gruvan på sociala medier och en senior geolog har bjudits på en resa till Alperna av ett konsortium där gruvbolaget Beowulf ingår.

Anmäler näringsministern

Miljöpartiet har nu efter vad som framkommit i DN:s artikel valt att anmäla näringsminister Karl-Petter Thorwaldssson (S) till konstitutionsutskottet, KU.

– Det som framkommit är mycket allvarligt, säger Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör, till DN.

Karl-Petter Thorwaldsson bekräftar i ett skriftligt svar till SVT under måndagseftermiddagen att handläggaren varit anställd av SGU vid handläggningen av ärendet kring att klassa järnmalmen i Kallak som riksintresse.

”Jag förutsätter att alla myndigheter följer gällande lagar och iakttar saklighet och opartiskhet, men frågor om SGU:s agerande måste ställas till myndigheten. Någon jävssituation i Regeringskansliet bedöms inte föreligga.”, skriver Thorwaldsson.

Han har även noterat Miljöpartiets KU-anmälan.

”Handläggaren har inte arbetat för Bergsstaten och därmed inte deltagit i handläggningen av det ärende om bearbetningskoncession som regeringen nu har prövat. Jag välkomnar att KU återigen ges möjlighet att titta på ärendet och jag svarar självklart på eventuella frågor som KU kan ha. Regeringen har förtroende för alla myndigheters generaldirektörer tills annat meddelas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet