Sametinget: ”Detta kan skada förtroendet för regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om misstänkt jäv och mutresa i samband med Gállok-beslutet tas emot med försiktighet på samiskt håll. Men om det stämmer så är förtroende för regeringen inte stort från Sametinget.

– Då handlar det om brott, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson säger att han bara har läst nyheten om misstänkt jäv och mutresa i samband med Gállok-beslutet som Dagens Nyheter rapporterat om. Därför vill han vara försiktig med hur han ser på saken.

– Innan det finns klara bevis, så finns det inte så mycket att säga. Men det är bra att man granskar hur beslutsprocesser går till,  säger Håkan Jonsson.

Han fortsätter:

– Men visar sig detta stämma, så har inte regeringen så stort förtroende, och det skulle inte bara gälla från Sametinget utan generellt. Och då handlar det om brott, då kommer andra instanser in i bilden, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

”Skrämmande”

– Jag blir inte förvåndad över Aftonbladets och Dagens nyheters avslöjanden som rör Gállok, men jag blir provocerad hur regeringen håller presskonferens och inte säger något alls om urfolksrätten, säger Kerstin Andersson företrädare för Amnesty Sápmi.

Hon fortsätter och pekar på den punkt i Girjasdomen som ska ta särskilt hänsyn och ge särskild vikt till samiskt kulturliv.

– Och trots den nya konsultationsordningen så struntar näringsdepartementet helt i det, det är högst anmärkningsvärt.

Lars Miguel Utsi i oppositionspartiet Guovssonásti i Sametinget säger att det är skrämmande då det visar sig att myndigheter och näringsföretag har för nära kopplingar med varann.

– Det är myndigheters ansvar att bevara naturen och stoppa företag om de arbetar fel eller inte följer de regelverk som finns. Om då myndigheter har alltför nära koppling till företagen, då blir det fel, säger Lars Miguel Utsi.

Vill inte kommentera

Jåhkågasska tjielldes ordförande Jan-Erik Länta vill inte kommentera saken.

SVT Sápmi söker Jokkmokks kommunalråd, Robert Bernhardsson (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.