Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kritiseras för sitt uttalande i samband med gruvbrytning i Kallak. Foto: SVT

KU kritiserar näringsministern för uttalandet ”Vi älskar gruvor i Socialdemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kritiserade riksdagens konstitutionsutskott regeringen på flera punkter. Bland annat får näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson (S) kritik för det uttalande han gjorde i samband med gruvbrytning i Kallak där han sade att Socialdemokraterna ”älskar gruvor”.

Konstitutionsutskottet, KU, bland annat:

”Även om det i näringsministerns uttalanden inte fanns någon avsikt att föregripa regeringens prövning kan de ge upphov till tvivel om att regeringens prövning är saklig och opartisk”

Gruvbrytning i Kallak

”Viktigt att respektera grundlagens krav”

De framhåller också  att det är viktigt att respektera grundlagens krav på saklighet och opartiskhet hos den som har offentliga förvaltningsuppgifter.

”Och att ständigt sträva efter att upprätthålla förtroendet för det allmänna”, skriver KU.

Så bemöter Thorwaldsson kritiken

I ett mejl till SVT svarar näringsminstern följande:

– Jag har noterat KU:s synpunkter på mina uttalanden och instämmer med KU om att det viktigt att grundlagens krav på saklighet och opartiskhet respekteras och att förtroendet för det allmänna ska upprätthållas. Mina uttalanden var inte avsedda att föregripa prövningen i det aktuella ärendet och för mig är det en självklarhet att regeringen prövar ärendena i enlighet med tillämpliga bestämmelser, ingenting annat, skriver han.

Fler ministrar får kritik

Karl-Petter Thorwaldsson är inte den enda ministern som får kritik. Andra uttalanden som också får en känga är följande:

  • Dåvarande inrikesminister Mikael Dambergs (S) uttalande om en riktad satsning för utredning av viss typ brottslighet
  • Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbars (S) uttalanden om regeringens agerande inom EU i fråga om att klassa kärnkraften som hållbar
  • Infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) uttalande om trafiksignalsystemet ERTMS i norra Sverige
  • Justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons (S) uttalande om antalet avhopp från kriminella gäng
  • Utrikesminister Ann Lindes uttalande om Sveriges export av krigsmateriel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet