Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är otroligt otacksamma över miljonerna som Greta Thunberg ger oss”, det säger Jon-Mikko Länta, ordförande i Jåhkågasska tjiellde. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Jåhkågasska tjiellde om Gretas miljongåva: ”Otroligt tacksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Det är glädje och tacksamhet i Jåhkågaskka tjiellde över Greta Thunbergs miljongåva till samebyns gruvkamp.

– Det betyder väldigt mycket för oss, säger Jon-Mikko Länta, ordförande i Jåhkågasska tjiellde.

I över ett decennium har debatten om den planerade järnmalmsgruvan i Gállok/Kallak pågått. Stundtals har det varit stora protester. Och klimataktivisten Greta Thunberg har under flera tillfällen visat sitt stöd för att det inte ska bli en gruva i Gállok/Kallak.

– Sverige brukar vara mån om att framstå internationellt som ett land som tar täten för mänskliga rättigheter och i klimatpolitiken. Men det är snarare tvärtemot, sade hon till SVT Sápmi när hon besökte området förra vintern.

Under tisdagen meddelande hon på sina sociala medier att hennes stiftelse skänker två miljoner kronor till Jåhkågasska tjiellde – den av samebyarna som är mest berörda av gruvplanerna. De har tidigare konstaterat att gruvan, om den blir verklighet, kan vara dödstöten för dem och omöjliggöra fortsatt renskötsel i området.

”Vi har vetat om gåvan i över en månad”

Även om regeringen gav klartecken på fortsatta gruvplaner för gruvföretaget Beowulf i våras så fortsätter samebyns kamp. Samebyn lämnade in i somras en rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi är otroligt tacksamma och glada och pengarna betyder mycket för oss i arbetet mot gruvplanerna, säger Jon-Mikko Länta, ordförande i samebyn.

Han fortsätter:

– Jag har vetat om det här i ungefär en månad, så det känns bra och roligt att få berätta om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.