Foto: TT

Första mötet mellan parterna i Fosen-fallet: ”Jag är optimist”

Uppdaterad
Publicerad

Parterna i Fosen-konflikten träffades på måndagen i ett första möte för att få till stånd en lösning. Med på mötet var den så kallade riksmedlaren, Mats Ruland.

Hans roll vid mötet var inte riksmedlare utan en neutral person med lång erfarnhet från förhandlingar. 

– Jag är optimist och hoppas att vi hittar en bra väg mot en lösning, säger Ruland till NRK

”En komplex fråga”

Han beskriver Fosen-frågan på norska sidan som komplex, och mycket av måndagens möte gick ut på att förtydliga processen framöver. 

– Det är positivt att vi kan träffas och prata tillsammans. Jag hoppas att det här är början på en process som kan ge en lösning, säger Tom Larsen från utvecklaren Fosen Vind till tv-kanalen. 

Vill ha förtydliganden

Renskötarna säger sig behöva veta mer om riksmedlarens utgångspunkt innan de har tydligare förväntningar, enligt deras företrädare Sissel Stormo Holtan. 

– Vi får bara ta det som kommer, säger hon. 

Erkänner sitt ansvar

Fosen-konflikten handlar om att Högsta domstolen i Norge i en dom slagit fast att utvidgningen av vindkraften i området Fosen står i strid med FN:s mänskliga rättigheter. Domen föll 2021 och fortfarande står kraftverken kvar.

Elisabeth Sæther, statssekreterare i olje- och energidepartementet, medger att det är staten, som gett tillstånd till att bygga vindkraftverk, som bär ansvaret för att konflikten uppstått.

– Låt det inte råda någon tvekan om att det är vårt ansvar att se till att Högsta domstolens dom följs upp, säger hon till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.