Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Här skanderar demonstranterna – och bärs bort av polisen. Foto: NRK

Aktivisterna i Oslo: ”I dag stänger vi staten”

Uppdaterad
Publicerad

De samiska protesterna mot vindkraftparken fortsätter i de norska regeringskvarteren.

Under tisdagen hotar aktivisterna med att ”stänga staten” – då de spärrar av dörrarna till finansdepartementet och flera andra departementsbyggnader.

Polisen började kort senare bära bort demonstranter som blockerade dörrar.

Under måndagen lyckades aktivisterna i Oslo blockera ingångarna till flera departement. Ungdomarna från Nuorat och Natur of Ungdom och flera tillresta demonstranter, däribland Greta Thunberg, kedjade fast sig vid dörrarna under måndagen. Andra blev ivägburna av polisen.

Kommer inte till jobbet

Under tisdagen har aktivisterna trappat upp demonstrationerna ytterligare för att försöka ”stänga staten”, som Ella Marie Hætta Isaksen kallar det. Hon har agerat talesperson för aktivisterna på plats under det senaste dygnet, enligt NRK.

När hon säger att de stänger staten syftar hon på att de nu blockerar ingångarna även till finansdepartementet.

– Det står ett gäng med en massa förvirrade finansfolk som inte kommer in till jobbet, säger Ella Marie Hætta Isaksen till pressen på plats.

DSS: Samhällskritiska funktioner

Finansdepartementet har meddelat sina anställda att de kan arbeta hemifrån, vilket ska ha mötts av jubel bland demonstranterna, enligt NRK.

Departementens säkerhetsorganisation DSS skrev i ett uttalande på måndagen att de demonstranterna gärna får göra sin röst hörd – men att det inte får vara på bekostnad av arbetet som görs i byggnanderna.

”Det är viktigt för att tillvarata samhällskritiska funktioner”, skriver de i uttalandet.

Demonstranter bars bort

Senare på förmiddagen började polisen bära bort demonstranter från finansdepartementet. Det samtidigt som ett femtiotal demonstranter skanderade:

– Urfolksrätt är inte valfritt, staten inte gjort ett skit!

Polisens insatsledare på plats, Brian Skotnes, säger att de enbart flyttar på de som blockerar ingångarna.

– De är flyttade och anmälda och kan räkna med höga böter, säger han till NRK Sápmi.

Protesterar mot vindkraft

Demonstranterna kräver att vindkraftverken på Fosen i Tröndelag monteras ner.

Norska Høyesterätt, motsvarande Högsta domstolen, har slagit fast att vindkraftsprojektet strider mot urfolksrättigheter. De står i områden som i århundraden används av rennäringen. Men trots det står hela vindkraftparken kvar mer än 500 dagar efter domen.

Demonstrationerna började i torsdags få flera samiska ungdomar tog sin in på Olje- och energidepartementet och vägrade lämna byggnaden förrän de natten mot måndagen bars ut av polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bär poliserna ut en av de tretton aktivisterna som ockuperat Olje- och energidepartementet i Oslo. Greta Thunberg var på plats och stöttade aktivisterna utanför. Foto: RODRIGO FREITAS, NTB/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.