Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Advokaten: ”Sicksackvägar genom hela området”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen är sista förhandlingsdagen i Mark- och miljödomstolen.

Kaunis Iron ansöker om nytt miljötillstånd för gruvan i Pajala – men möter motstånd från Gabná sameby.

– Vägen går från öst till väst, sicksack genom hela samebyns område. De menar att det inte är deras ansvar som företag, men det vill vi visa på, säger advokaten Camilla Wikland på plats i Pajala.

Camilla Wikland pekar på den påverkan som företagets utvidgning och ständiga transporter får på rennäringen i området.

– Problemet här är att företaget har uppfattningen att de inte har ansvar för de här transporterna som går via Gabna sameby. Det innebär att företaget inte över huvudtaget har utrett påverkan på renskötseln, säger Camilla Wikland.

Hon menar att företaget drivit sin linje utan att ta sitt ansvar där samebyn borde ha involverats. Något samråd har ej föresagits.

– I strid med befintligt gruvtillstånd så driver företaget sin verksamhet genom de transporter som korsar samebyn, hävdar hon.

”Inte vårt ansvar”

Under måndagen var det nästintill fullsatt i rättegångssalen. Frågan är viktig för renskötarna i området som nu gått man ur huse.

Men gruvbolaget står på sig och menar att det inte är deras ansvar.

– Vårt ansvar som företag är självklart att lyssna på dem som finns i vårt område. Men när det gäller transporter på de allmänna vägarna så har vi varken rådigheten eller möjligheten att kunna genomföra åtgärder. Det ansvaret ligger på Trafikverket, säger Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Åsa Allan, vice vd på Kaunis Iron, om företagets syn på malmtransporterna från gruvan. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.