Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är mycket bevis som läggs fram för hovrätten i Vapsten-målet. Två dagar har avsatts för att spela upp gamla tingsrättsförhör. (Arkivbild.) Foto: SVT

Förhör spelas upp i två dagar i hovrätten i Vapsten-målet

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett omfattande material som hovrätten får ta del av i det så kallade Vapsten-målet, som pågår i Umeå.  

Bland annat läggs två dagar på uppspelning av gamla vittnesförhör från tingsrätten. 

– Först är det förhör från första tingsrättsförhandlingen 2019, då domen blev upphävd, och sedan från senaste förhandlingen i tinget, säger Per Magnusson, juridiskt ombud för Vapsten sameby.

Förhör i två dagar

Uppspelningen av förhören startade på tisdagseftermiddagen och kommer att pågå till torsdag lunch.

– Vi har goda förhoppningar och det ser bra ut ur bevishänseende också, sa Jan Södergren, ombud för Vapsten lappby till SVT Sápmi på tisdagen.

Precis som ombudet för Vapsten lappby, tror även Per Magnusson på en seger i hovrätten och att tingsrättens dom fastställs. Det skulle i så fall innebära att Vapsten sameby får behålla ensamrätten till renskötsel i sitt område i Tärnaby- och Lyckseleområdet. 

Samebyns medlemmar är ättlingar till de samer som tvångsförflyttades söderut från Karesuandotrakten i början av 1900-talet.  

Vapsten lappbys ättlingar bor i det område dit tvångsförflyttningen skedde. När de förlorade tvisten i tingsrätten överklagade de.  

Tror domen står fast

Vapsten samebys advokat tror inte domen kommer att ändras. 

– Det är min bedömning att tingsrättens dom står fast. Kanske med andra motiveringar men den kommer inte att ändras, säger Per Magnusson till SVT Sápmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.